Denník N

Aj v Bratislave už bude očkovanie masové a budú volať aj mladších chronicky chorých. V Košiciach zostali stovky voľných miest

Foto N - Peter Kováč
Foto N – Peter Kováč

Bratislavský kraj bude očkovať na Národnom futbalovom štadióne, zatiaľ iba cez víkendy. Keď bude viac vakcín, chcú očkovať 2500 ľudí denne.

Už túto sobotu a nedeľu 13. a 14. marca sa bude hromadne očkovať už aj v Bratislave – vo veľkokapacitnom očkovacom centre na Národnom futbalovom štadióne.

Očkovať sa zatiaľ bude iba cez víkendy, a to od 8.00 do 18.00 h, prihlásiť sa budú môcť ľudia vo veku 60 až 70 rokov, očkovať ich budú vakcínou AstraZeneca.

Termíny by mali zverejniť vo štvrtok podvečer na stránke Korona.gov.sk a ľudia sa na ne budú hlásiť ešte v starom systéme podľa toho, kto to stihne skôr. Nateraz teda zostáva prihlasovanie lotériou – termín dostane ten, kto sa prihlási skôr a nepadne mu systém. Štát už sľubuje aplikáciu Čakáreň, ktorá by mala termíny rozdeľovať a do ktorej by sa mohol prihlásiť postupne každý – cez tento systém by sa následne rozdeľovali aj termíny do veľkokapacitného centra.

Video: Predstavenie očkovacieho centra na Národnom futbalovom štadióne

Kraj bude volať mladších rizikových pacientov

Zásadná zmena v prístupe k očkovaniu je v tom, že Bratislavský kraj chce aktívne ponúkať očkovacie termíny aj mladším ľuďom s chronickými ochoreniami. Tí sa v očkovacej stratégii prepadli, štát už ide iba podľa veku a priebežne bude ešte očkovať zdravotníkov a kritickú infraštruktúru.

„Som strašne smutný z toho, ako funguje prihlasovanie na očkovanie,“ povedal riaditeľ odboru zdravotníctva Bratislavského kraja Tomáš Szalay s tým, že nevedia do prihlasovacieho procesu NCZI zasiahnuť.

Bratislavská župa bude od budúceho týždňa v spolupráci s odborníkmi na chronické a aktívne ochorenia obvolávať rizikových ľudí – a aj mladších ako 60 rokov. Systém dnes umožňuje prihlasovanie chronicky chorých len ako náhradníkov pre prípad, že niekto prihlásený nepríde. V takom prípade však ide len o pár miest denne.

Pri očkovaní AstraZenecou sa otvára priestor na zaočkovanie aj ďalších ľudí mimo poradia – zdravotníci vedia so špeciálnymi striekačkami z ampuliek vytiahnuť o jednu, niekedy aj o dve dávky navyše oproti plánovaným desiatim.

„Lekári sami určia, ktorí pacienti sú najviac indikovaní na očkovanie,“ vraví Szalay.

Vlastný systém náhradníkov spustil aj Banskobystrický kraj na webe nahradnici.sk, nateraz sa tam môžu hlásiť len ľudia z tohto kraja.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Očkovanie proti koronavírusu

Slovensko

Teraz najčítanejšie