Denník N

Kedy sa začne lámať infekčná krivka?

Foto N – Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Na zlomenie infekčnej krivky je nutné zaočkovať ešte dodatočných päť percent obyvateľstva.

Autor pôsobí v Inštitúte zdravotných analýz pri MZ SR. Autor prezentuje svoje vlastné názory, a nie názory IZA / MZ SR

V posledných dňoch sa v novinách objavujú články, ktoré predpovedajú zlepšovanie epidemickej situácie v najbližších týždňoch. Áno, aj ja vidím situáciu pozitívne s jasným svetlom na konci tunela. Poďme sa však posunúť z úrovne elementárnych úvah, ktoré sú momentálne v médiách prezentované, na úroveň odbornú, tak ako nás ju učí epidemiológia.

Medzi reprodukčným číslom a hranicou kolektívnej imunity existuje pevný vzťah, ktorý je dobre znázornený na grafe 1. Pre každú hodnotu reprodukčného čísla je nutné dosiahnuť novú a vyššiu hodnotu zaočkovanosti tak, aby sa dosiahla kolektívna imunita a infekčná krivka sa začala lámať.

Zoberme si napríklad hodnotu reprodukčného čísla 1,1. Aby sme vykompenzovali takýto epidemický rast, potrebujeme zaočkovať desať percent populácie, čo efektívne níži reprodukčné číslo späť na hodnotu 1, pretože každý desiaty, ktorý by sa inak infikoval, je teraz už zaočkovaný.

Graf 1 – Vzťah medzi reprodukčným číslom (R) a úrovňou kolektívnej imunity (HIT – Herd Immunity Treshold)

V reálnom živote, samozrejme, platí, že vakcíny nie sú stopercentne efektívne a takisto nehomogénne zoskupovanie v populácii znamená, že nie v každom regióne budú ľudia rovnomerne zaočkovaní. Vždy sa preto snažíme zaočkovať viac ľudí, ako je iba matematická hranica kolektívnej imunity.

Presuňme sa teraz k aktuálnej situácii na Slovensku.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie