Denník N

Čo si prečítať z desiatky kníh Anasoft litera 2021

Foto - Anasoft litera
Foto – Anasoft litera

Pozvanie k longlistu tohtoročnej literárnej ceny od porotcu.

Fragmenty, poviedky, romány. Kontemplácia, humor, nonsens. Debuty, rozbehnuté diela, pohľady späť. Ak sa dá čerstvo vyhlásená desiatka kníh ceny Anasoft litera nejako charakterizovať, tak svojou pestrosťou.

To je výborná pozícia pre čitateľov. Je si z čoho vyberať. Verdikt poroty, samozrejme, hovorí, že prečítať sa oplatí všetky diela. Pri rozhodovaní, ktorou knihou začať, pokračovať alebo ktorá by vám najviac sedela, možno pomôže nasledujúca osobná prehliadka.

„Zaznamenávaš, čo práve stojí za reč, a vyberáš, preberáš zápisky spred niekoľkých rokov.“ Takto Alta Vášová sama opisuje spôsob vzniku svojej knihy Odlety. Dlhodobo ukladané záznamy zvyčajne využívala na to, aby boli odrazovým mostíkom celistvých próz. Tu ostala pri – ako sama hovorí – „čarbaniciach“.

My povedzme, že ide o fragmentárne denníkové postrehy, ktoré oscilujú medzi intímnymi náhľadmi do autorkinej rodiny, útržkami korešpondencie či rozhovorov s blízkymi a reflexiami o písaní, umení, spoločnosti. Kniha, do ktorej sa dá vstúpiť kdekoľvek. Memoáre bez prísneho poriadku, ukazujúce spleť, ktorou je život.


„Keď ti to nevyšlo s mužmi, mala by si to skúsiť so ženami. Myslím, že nie si úplne vyhranený typ.“ V tomto útržku konverzácie z knihy Jednorožce Barbory Hrínovej cítiť vládnucu klišéovitosť nazerania na vzťahy ľudí rovnakého pohlavia.

Hrínová túto povrchnosť vo svojich poviedkach strháva, ukazuje jedincov, ktorí si nepotrebujú len odškrtnúť to správne políčko v zozname sexuálnych orientácií. Nejde o napĺňanie vzorcov, ale o osobné príbehy, pochybnosti, blúdenia, túžby. Svižne napísané poviedky, pri ktorých zistíte, že každý je nejakým spôsobom queer.

Môže jednotlivec prispieť k záchrane sveta? Alebo to pôjde len reguláciami zhora, globálnou dohodou?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Anasoft litera

Knihy

Kultúra

Teraz najčítanejšie