Denník N

Lieková agentúra zisťuje, či prípady krvných zrazenín súvisia s AstraZenecou. Na Slovensku preverovaná šarža nie je

Ilustračná fotografia. Zdroj - University of Oxford/John Cairns/AP
Ilustračná fotografia. Zdroj – University of Oxford/John Cairns/AP

Na Slovensku po desaťtisícoch zaočkovaných AstraZenecou nehlásili problémy so zrazeninami. Riziko trombóz je pri covide oveľa vyššie, hovorí imunológ. AstraZeneca je bezpečná a účinkuje, reaguje na prípady úrad britského premiéra, britská lieková agentúra ďalej odporúča ľuďom očkovanie.

Rakúsko tento týždeň preventívne stiahlo jednu šaržu vakcíny proti covidu-19 od AstraZenecy po tom, ako jedna osoba zomrela na následky viacnásobnej trombózy desať dní po očkovaní. Ďalšia bola hospitalizovaná s pľúcnou embóliou a v súčasnosti sa zotavuje.

Vo štvrtok očkovanie pozastavilo aj Dánsko, ktoré takisto zaznamenalo prípady trombózy pri očkovaní touto istou šaržou.

Na Slovensku už očkujeme AstraZenecou masovo, nie však touto šaržou.

Preventívne opatrenia

Obe krajiny uviedli, že ide len o preventívne opatrenia. „V súčasnosti neexistujú dôkazy o príčinnej súvislosti s očkovaním,“ uviedol Spolkový úrad pre bezpečnosť v zdravotníctve, pod ktorý patrí aj rakúska lieková agentúra.

Prípad už vyšetruje Európska lieková agentúra. Podľa výsledkov predbežného preskúmania nič nenasvedčuje tomu, že by prípady trombózy boli spôsobené očkovaním. Trombóza nepatrí medzi typické nežiaduce účinky vakcín.

„V súčasnosti nemožno dospieť k záveru, či existuje súvislosť medzi vakcínou a krvnými zrazeninami,“ uvádza EMA, ktorá zatiaľ nešpecifikovala, koľko hlásení o krvných zrazeninách sa vyskytlo, ani to, odkiaľ pochádzajú. Agentúra zároveň dodáva, že počet „tromboembolických príhod u očkovaných osôb nie je vyšší ako u bežnej populácie“.

Poruchy zrážanlivosti krvi, naopak, často ohrozujú ľudí, ktorí sú novým koronavírusom infikovaní, a to aj nejaký čas po prekonaní ochorenia covid-19.

„Zvýšená zrážanlivosť krvi po očkovaní je vo všeobecnosti veľmi zriedkavý vedľajší účinok, ktorý sa pri vakcínach ani štandardne neudáva. Oveľa väčším rizikom je prekonanie covidu, ktorý vyvoláva poruchy zrážania krvi, najmä jeho zvýšenie,“ povedal pre Denník N imunológ Miloš Jeseňák z Univerzitnej nemocnice v Martine.

Zvýšená zrážanlivosť krvi po očkovaní je zriedkavý vedľajší účinok. Oveľa väčším rizikom je prekonanie covidu, ktorý vyvoláva poruchy zrážania krvi. Ilustračné foto – TASR/AP

Vakcíny sú momentálne podmienečne registrované, čo znamená, že podliehajú prísnemu a pravidelnému monitorovaniu nežiaducich účinkov. Akákoľvek riziková udalosť, ktorá by mohla súvisieť s očkovaním, sa tak automaticky prešetruje.

„Pokiaľ sa nepotvrdí súvislosť s danou vakcínou, bude sa pokračovať v očkovaní. Je to normálny štandardný postup a nie je to nič, čo by ma prekvapilo,“ hovorí imunológ.

AstraZenecy sa zastal britský premiér Boris Johnson aj britský liekový úrad MHRA. „Vakcína proti covidu-19 od AstraZenecy je bezpečná a účinkuje,“ uviedol premiérov hovorca v reakcii na dánske rozhodnutie. Liekový úrad zase verejnosti odkázal, že sa má naďalej dávať očkovať, a to aj vakcínou od AstraZenecy.

Čo sa stalo v Rakúsku a Dánsku?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Svet, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie