Denník N

Trénoval Vlhovú: Keď Petin otec zháňal tyče na slalom, Shiffrinovú už oslavovali v novinách

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Rastislav Mažgút je bývalým mládežníckym trénerom Petry Vlhovej, s ktorou sú dodnes v kontakte. Hovorí, že Vlhová je výnimočným talentom ako Sagan a chceli ju aj do ružomberskej futbalovej akadémie.

„Naďalej je veľmi skromná a bezprostredná a nezaznamenal som u nej žiadne povýšenectvo. Sklopená hlava medzi kolami neznamená, že nemá rada svojich fanúšikov, ale že sa koncentruje na výkon. Dokáže to veľmi dobre oddeliť,“ hovorí v rozhovore.

Dočítate sa aj o tom:

  • aká bola Petra Vlhová v detstve;
  • ako dopadli jej prvé súboje so Shiffrinovou;
  • prečo funguje Vlhovej spolupráca s Liviom Magonim;
  • v akom období sa lyžovanie najviac predraží.

Ako ste sa stali trénerom Petry Vlhovej?

V Martine sme mali dlhodobo dobrú lyžiarsku školu a chodili k nám pretekári aj z iných okresov. Keďže v Liptovskom Mikuláši v tom čase neboli dobré lyžiarske kluby a v nich dostatočná konkurencia, Igor Vlha sa rozhodol prihlásiť Peťu k nám do SKI TEAM Martinské hole. Trénovať som ju začal v sezóne 2005/2006 a spolupráca trvala až do roku 2010.

Prišla ako jedenásťročné dievča a spoločne sme absolvovali celú žiacku kategóriu. Potom som si musel vybrať medzi prácou v klube s deťmi a pokračovaním s Peťou. Rozhodol som sa zostať pri rodine a v klube, ale rozišli sme sa v dobrom a tak je to medzi nami dodnes.

Novinári sa vás často pýtajú na to, že nebola dobrou bežkyňou.

Každý má nejaký športový prejav a kultúru pohybu a jej behu chýbala ladnosť a atletická koordinácia. Navonok to nevyzeralo dobre, no vnútornú motoriku mala výbornú. Prejavovalo sa to na lyžiach, ale napríklad aj pri futbale, v ktorom mala výnimočný cit pre loptu.

Hrala ho naozaj výborne a so zápalom, reprezentovala školu a dokonca ju chceli vziať aj do ružomberskej akadémie. Mala však rada všetky športy, najmä kolektívne. Dobre známy je aj jej vzťah k motorkám, za prvé našetrené peniaze si kúpila babetu.

Je pravda, že s futbalovou loptou dokáže na počkanie žonglovať?

Áno, vždy sme ju nosili v aute, a keď sme zastali na pumpe a ja som tankoval, ona si vybrala loptu a urobila s ňou päťdesiat až šesťdesiat dotykov bez toho, aby jej spadla. Mohlo pritom byť päť alebo šesť hodín ráno. Potom zavrela dvere a šli sme ďalej. Futbal má dodnes rada a stále ho hrá veľmi dobre.

Čím sa na svahoch líšila od ostatných detí?

Zatiaľ čo ostatné deti

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Petra Vlhová

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie