Denník N

Keď tankujú, Magoni radšej zostáva v aute. Vlhová je ešte väčšia hviezda ako Mazeová, vraví slovinský novinár

Slovinský novinár Martin Pavčnik počas zimnej olympiády v Pjongčangu. Foto -archív Martina Pavčnika
Slovinský novinár Martin Pavčnik počas zimnej olympiády v Pjongčangu. Foto -archív Martina Pavčnika

Taliansky tréner Petry Vlhovej Livio Magoni už raz Svetový pohár vyhral. V sezóne 2012/13 bol členom trénerského tímu slovinskej lyžiarky Tiny Mazeovej.

V tom období ho spoznal slovinský novinár Martin Pavčnik z portálu siol.net. Pavčnik sa počas novinárskej kariéry viackrát rozprával nielen s Magonim, ale aj s ďalším talianskym trénerom Andreom Massim, ktorý dal Magonimu trénerskú šancu.

Pavčnik v rozhovore pre Denník N hovorí:

  • že Vlhová považuje Magoniho za boha;
  • aký bol Magoni v čase, keď trénoval Mazeovú a nevedel po anglicky;
  • prečo Mazeová odmietla ponuku byť Vlhovej konzultantkou;
  • že Mikaela Shiffrinová sa v Jasnej zachovala ako „drama queen“;
  • prečo Slovinsko vychováva toľko dobrých športovcov.

Na Slovensku je známe, že Livio Magoni bol tréner Tiny Mazeovej. Málokedy sa však spomína, že hlavným trénerom v tíme bol Andrea Massi. Ako mali Massi s Magonim podelené úlohy?

Andrea Massi bol hlavný tréner s rozhodujúcim slovom. Zároveň bol Mazeovej partnerom a dnes majú spolu rodinu. S Mazeovou sa v roku 2008 rozhodli opustiť slovinskú reprezentáciu a sformovať si vlastný tím. Zostavoval ho Massi a v prvých rokoch v ňom nebol Livio Magoni. Na začiatku ho tvorila len lyžiarka Mazeová, hlavný tréner Massi a slovinský servisman Andrej Perovšek, ktorý teraz spolupracuje so Švajčiarkou Corinne Suterovou. Postupne tím rozširovali o ďalších trénerov a Magoni prišiel ako špecialista na lyžovanie. Massi si uvedomoval, že nie je najväčší expert na lyžiarsku techniku. Práve preto oslovil Magoniho, ktorý bol v tíme počas dvoch sezón – vrátane sezóny 2012/2013, keď Mazeová vyhrala Svetový pohár s rekordným počtom 2414 bodov, ktorý dodnes nikto neprekonal.

Aký veľký bol Magoniho vplyv na Mazeovej výkonnosť?

Mazeová má špecifickú povahu. Nie je pre ňu ľahké niekomu dôverovať. Platilo to o tréneroch, fyzioterapeutoch aj servismanoch. Massi aj Magoni si jej dôveru dokázali získať. Massi sa sústredil najmä na fyzickú pripravenosť, organizáciu tréningov, cestovania, harmonogram a správnu taktiku. Magoni mal na starosti techniku lyžovania. V tejto oblasti bol veľmi dôležitý, no iným veciam sa vtedy nevenoval.

Vďaka čomu si Magoni získal Mazeovej dôveru?

Vďaka svojej odbornosti. Nehovoril veľa, ale keď už niečo povedal, malo to hlavu a pätu. Jeho terajšia situácia s Petrou Vlhovou je však odlišná. V Mazeovej tíme bol totiž Massi hlavnou postavou, ktorá robila kľúčové rozhodnutia. Vo Vlhovej tíme je tým človekom Magoni. Napokon aj on sám o tom žartuje. V jednom rozhovore mi povedal: „Teraz som ja

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Petra Vlhová

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie