Denník N

High 5ive: Zima, vodka, tóny. Pátranie po zabudnutých klavíroch na Sibíri

Foto - Michael Turek
Foto – Michael Turek

Pravidelný osobný výber počinov z mora (pop)kultúry, ktoré by vás mohli zaujať.

*

Treskúci mráz, nehostinná tajga, gulagy. So Sibírou si nespájame veľa romantiky. Je to metafora tvrdého územia, z ktorého sa nevracia. A predsa sa cezeň vinie jemná stopa. Ide o príbeh hudby stelesnený v klavíroch, ktoré sa na toto územie v posledných storočiach dostali. Sophy Robertsová si zaumienila, že ich pôjde hľadať.

Výsledkom je jej kniha The Lost Pianos of Siberia. Objekty z dreva a strún nie sú len nástrojmi, z ktorých ruka vyludzuje tóny. Sú archívmi spomienok na historické udalosti a politické činy, na osudy ľudí, ktorí na nich hrali. Dejiny hudby sú prepletené s kaskádami spoločnosti, do ktorých sa autorka ponorila. Odporúčam.

*

V poslednom čase sa veľa hovorí o renesancii folklóru. O návrate k ľudovej tvorbe, ktorý nie je klišéovitý či výlučne „národnostný“. V literárnych či hudobných dielach ožíva dedina – nie ako exotika, ale ako možná súčasť našich životov.

Hudobný projekt Liptov pražského komunitného priestoru Punctum je predsa výnimočný. Archívom ľudovej hudby sa totiž prehrabáva elektronické podhubie. Takto by asi zneli trávnice v betónových šachtách. A najlepšie je, že práve v tejto urbánnej podobe si uvedomíte silu folklórnej piesne a hlasu. Vyskúšajte.

*

Vyzerá, ako keby utiekol z hipisáckeho dažďového pralesa. A aj tak znie.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

High 5ive

Kultúra

Teraz najčítanejšie