Denník N

Čo sa deje v našich mozgoch, keď jazdí naša Petra a tá cudzia Shiffrinová

Foto - TASR/Martin Baumann
Foto – TASR/Martin Baumann

Esej Michala Červeného.

Ak ste športový fanúšik, možno to poznáte, hlavne ak na zápasy zvyknete chodiť oblečený v tímových farbách. Už počas cesty na štadión sa vám zdravia cudzí ľudia, ktorí by to zrejme inak nespravili.

Je možné, že sa aj pristavia, poprípade si aj spolu zaspievate jeden z popevkov, ktorý je typický pre tím, ktorému obaja fanúšikujete.

Aby ste to zažili, nemusíte byť ani športoví fanúšikovia – stačí, ak ste v cudzine a zrazu okoloidúci krajan začuje vašu ľubozvučnú slovenčinu. Stačí len pár slov a akoby ste si navliekli hokejový dres so štátnym znakom na hrudi.

Pocit spolupatričnosti s „našimi“ je jeden z najkrajších. Má však aj druhú stranu: vyrobení (nie nezvrátiteľne) sme tak, že k „našim“ sme prirodzene dôverčivejší, čo však neplatí pre „iných“.

Antropologické vysvetlenie je takéto: aby lovec a zberač prežil, musel rýchlo rozoznať člena cudzej skupiny. Naopak, pri „svojich“ si mohol byť istý, že naňho nezaútočia.

„Naši“ boli bytostne závislí od spolupráce so „svojimi“. Ľudia z iného kmeňa boli konkurenti – ak si „oni“ našli jedlo a jaskyňu, kde prespali, mohlo to znamenať, že „my“ pôjdeme spať hladní a vystavení nebezpečenstvu.

V súčasnosti sa tento jav veľmi pekne dá ilustrovať práve pri drukovaní „našim“ v športe. Ako príklad môžeme uviesť zjazdové lyžovanie, konkrétne udalosti z prvého marcového víkendu, ktoré sa udiali v Jasnej.

Všetko prebiehalo hladko, až kým americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová (nie naša) skritizovala organizátorov (našich). Bohužiaľ, čisto na základe emócií a nie faktov.

(Pre účely tohto textu je irelevantné, že tí, ktorých kritizovala, boli Poliak, Chorvát a Talian, rozoberať budeme reakcie ľudí, keď túto informáciu ešte nemali.)

Vzduchom potom lietali výroky ako „spravili to naschvál“, „zažívam to aj inde“, „oni nevedia prehrávať“, „bolo to pre nich typické“, „oni sú vplyvní“ či „oni takí síce nie sú, poznám ich, ale pozrite na týchto ďalších, tí sú takí určite“.

Za zneuctenie prišla odplata

Ako píše psychológ Jonathan Haidt v knihe The Righteous Mind (v češtine Morálka lidské mysli), rituály pri drukovaní „našim“ v športe majú rovnaký základ ako náboženské obrady.

Farby našej skupiny si na tvár nemaľujeme, naše piesne nespievame a naše pokriky neskandujeme len preto, aby sme našim pomohli vyhrať, ale aby

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Mikaela Shiffrinová

Petra Vlhová

Šport a pohyb, Veda

Teraz najčítanejšie