Denník N

Masové očkovanie v Bratislave: na jednu minútu objednali 150 ľudí, starších museli po chybách systému odmietať (video)

Na rozdiel od nemocníc a polikliník sa ľudia na Národnom futbalovom štadióne pred očkovaním netlačia v dave.

Aj v Bratislave sa od víkendu očkuje masovo – na Národnom futbalovom štadióne. Keď sa vakcinácia rozbehne naplno, bude to najväčšie očkovacie centrum na Slovensku.

Napriek pretrvávajúcim chybám v štátnom objednávacom systéme bolo už samotné očkovanie v zázemí štadióna pokojné. Vidno, že očkujú na veľkej ploche a ľudia sa tam nehromadili ako v posledných dňoch v nemocniciach a poliklinikách po Slovensku.

Očkovanie na štadióne organizuje župa, no ľudia sa objednávali cez štátny systém Národného centra zdravotníckych informácií. Chaos v objednávaní sa odrazil aj tak, že napríklad na jedinú minútu na štadión systém objednal naraz 150 ľudí a dodatočne im museli termíny meniť.

Cez objednávkový formulár sa dostali aj ľudia starší ako 70 rokov, hoci sa očkuje AstraZenecou a tá je na Slovensku nateraz určená len pre ľudí do sedemdesiatky. Do štátneho formulára pritom treba zadať rodné číslo a mal by teda rozoznať, koľko rokov má uchádzač o očkovanie.

Ľudí starších ako 70 rokov, ktorých štátni operátori nepreobjednali na očkovanie Pfizerom, na mieste museli odmietnuť zaočkovať.

Župa mala pripravených dvetisíc vakcín, štát jej napokon na štadión poslal len zhruba 1 300 ľudí.

Hlavný lekár župy Tomáš Szalay hovorí, že ľudia od očkovania AstraZenecou výrazne neodskakovali ani po správach z Európy o pozastavení očkovania v niektorých krajinách.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Očkovanie proti koronavírusu

Slovensko

Teraz najčítanejšie