Denník N

Desať žien pripravil za štyri mesiace na polmaratón: Drep na dvoch nohách? Odrážame sa predsa z jednej

Leo Lendvorský. Foto – Peter Kováč
Leo Lendvorský. Foto – Peter Kováč

Jedenásta časť seriálu Polmaratón je o funkčnom tréningu aj konkrétnych radách na prípravu. V tréningovom pláne prevažuje oddych, výnimkou je náročný štvrtok.

Leo Lendvorský je bývalý popredný slovenský atlét, dnes pracuje ako bežecký a kondičný tréner. Ako doktorand pôsobí na FTVŠ UK v Bratislave. V roku 2018 viedol projekt, v ktorom pripravil za štyri mesiace desať žien s nulovými alebo minimálnymi bežeckými skúsenosťami na prvý polmaratón.

Dočítate sa:

  • ako rekreačné bežkyne zvládli prvý polmaratón v živote;
  • aké cviky by mali cvičiť rekreační bežci;
  • ako rozlíšiť amatérskeho trénera od odborníka;
  • čo ukázal výskum DNA seniorov;
  • ako motivuje zverencov v čase pandémie.

Zrejme najväčším rizikom pri projekte so začínajúcimi bežkyňami boli zranenia. Ako im predchádzať?

Začali sme diagnostikou pohybového aparátu s fyzioterapeutom. Na základe diagnostiky sme následne nastavili tréningový program, ktorý zahŕňal aj silový, resp. funkčný tréning. Ten často chýba v tréningovom pláne bežcov.

Prečo je dôležitý?

Beh nie je bojový šport a aj tak – ako uvádzajú aj prehľadové štúdie – sa ročne zraní 50 až 80 percent bežcov. To je naozaj vysoké číslo. Častou príčinou je práve nedostatok funkčného či silového tréningu.

Uvediem príklad z praxe. Po diagnostike pohybového aparátu sme zistili, že bežec nemá dostatočne stabilný trup a pramenia z toho bolesti v krížovej oblasti chrbta. Všeobecne vieme, že stabilita trupu je pri behu kľúčová a môže zlepšiť aj ekonomiku behu. Jednou z vecí, ktorú by mal obsahovať tréningový program takéhoto bežca, sú preto cviky na zlepšenie stability trupu.

Ako začať s funkčným tréningom? Dá sa pri nácviku správnej techniky spoľahnúť na internetové videonávody?

Ak na internete hľadáte dôkladne, určite nájdete skvele spracované metodické videá nácviku správnej techniky určitých cvičení. Otázkou však je, či sa dokáže bežný človek zorientovať v pretlaku informácií, ktoré tam nájde. Preto by som na začiatok určite odporúčal vyhľadať odborníka (trénera) a spolupracoval s ním.

Aké základné cviky by mali byť súčasťou tréningu rekreačného bežca?

Zdržal by som sa paušalizovania a všeobecných rád. Môžem však uviesť jednu základnú: dbať na posilnenie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Cesta k zdraviu

Polmaratón

Radíme športovcom

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie