Denník N

Videli sme, ako testujú vakcínu Sputnik V: ak prežije morča, prežije aj človek (reportáž)

Morské prasa z Imuny, vakcína Sputnik V a bezpečnostné opatrenia. Foto N – Andrej Bán
Morské prasa z Imuny, vakcína Sputnik V a bezpečnostné opatrenia. Foto N – Andrej Bán

Ak ľudskú dávku vakcíny prežije testované 300-gramové morča, je to, akoby človek prežil dávku s objemom päť litrov.

Aktualizované 16. marca 2021: Myši a morčatá, na ktorých testovali ruskú vakcínu, skúšku prežili, oficiálne potvrdil lekár Miroslav Ryzner.

Pri hlavnej bráne, ale aj okolo plotu, ktorý ohradzuje 43-hektárový areál spoločnosti Imuny Pharm s 250 zamestnancami v Šarišských Michaľanoch, je podozrivý pokoj.

Nikto sa nedobýja dnu, čo je zvláštne.

Aj ja ju chcem!

Odkedy v pondelok 1. marca zosadol na košickom letisku armádny Spartan, z útrob ktorého slávnostne pred trojicou Matovič, Krajčí, Jarčuška vytiahli 37 paliet s 200-tisíc kusmi ruskej vakcíny Sputnik V pre 100-tisíc pacientov, prepukla na Šariši, kam zásielku previezli na účely testovania, nefalšovaná hystéria.

Nielen SBS na svoju ochranu musela firma dokonca povolať políciu. Dôvod? Množstvo ľudí sa dožaduje očkovania neschválenou, no preferovanou vakcínou. Telefonujú sem, klopú na vrátnicu, vyhrážajú sa. A myslia si, že je to len tak otvoriť „toten mraziaci box“, vyhrnúť rukáv, „vrucit ihlu do ramena“. Takto si už však ani Hurvínek nepredstavuje vojnu.

Časť verejnosti sa z médií dozvedela, že tu tri šarže Sputnika V testujú na zvieratách. Radikálni ochranári sa preto vyhrážajú útokmi.

Povedzte, ako má v takejto emočne vypätej atmosfére plniť s pokojom a rozvahou svoje náročné poslanie päť myší a dve morčatá, na ktorých do pondelka 15. marca prebieha testovanie? Na rozdiel od zahraničia tu na ten účel nepoužívajú primáty.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie