Denník N

Dizajnérky vytvorili kolekciu látok, ktorá pripomína textílie z Ikey, navrhli ich však na Luníku IX

Dizajnérky urobili s deťmi workshopy, výsledkom je kolekcia látok s ich kresbami. Foto - Tibor Czitó
Dizajnérky urobili s deťmi workshopy, výsledkom je kolekcia látok s ich kresbami. Foto – Tibor Czitó

Zuzana Zmateková a Henrieta Tholt vytvorili v spolupráci s rómskymi deťmi kolekciu látok, ktorou upozorňujú na stereotypy späté s rómskou kultúrou v textilnom priemysle.

Textilná dizajnérka Zuzana Zmateková je síce ešte len na začiatku kariéry, no zaznamenala už viacero úspechov. Získala niekoľko prestížnych domácich a zahraničných ocenení, pôsobila v slávnom módnom štúdiu Alexandra McQueena a navrhovala aj luxusné odevy pre znovuzrodenú slovenskú značku Nehera.

Teraz však vytvorila kolekciu látok, na ktorej spolupracovala s rómskymi deťmi.

„Navonok to síce nemá nič spoločné s mojimi predošlými prácami, no rada experimentujem a som otvorená aktuálnym témam. Jednou z takých je aj to, ako textilný priemysel povrchne narába s motívmi rómskej kultúry,“ hovorí Zuzana Zmateková.

Na spoluprácu oslovila aj textilnú výtvarníčku a pedagogičku Henrietu Tholt, s ktorou sa vybrali na košické sídlisko Luník IX, kde usporiadali sériu výtvarných workshopov.

„Zaujímalo nás, akým spôsobom deti tvoria a odkiaľ čerpajú inšpirácie,“ hovorí Henrieta Tholt.

Workshopy prebiehali vďaka spolupráci s organizáciou ETP Slovensko, ktorá dlhodobo pôsobí aj na košickom Luníku IX. Foto – Tibor Czitó
Pandémia spoluprácu trochu komplikovala, ale prostredníctvom počítača sa dizajnérky dokázali s deťmi spojiť a pracovať. Foto – Tibor Czitó
Kresby detí následne skenovali a vytvorili z nich kolekciu látok. Foto – Tibor Czitó
Súbor metráží, ktoré vznikli, dostane organizácia ETP, ktorá ich využije podľa vlastného uváženia. Foto – Tibor Czitó

Aj Rómovia žijú v 21. storočí

„Kultúrna apropriácia, a teda privlastnenie si niečoho, je jedným z fenoménov súčasnej módy a dizajnu. Preberajú sa vizuálne atraktívne prvky, a to najmä z pôvodných kultúr,“ hovorí Zuzana Zmateková, podľa ktorej je tento trend viditeľný aj v produkcii svetových značiek.

„Viaceré módne domy sa inšpirujú exotikou. Málokedy však priznávajú pôvod týchto motívov,“ hovorí Zmateková.

To je jeden z hlavných dôvodov, pre ktoré sa rozhodla poukázať na to, ako sa takáto povrchnosť prejavuje v takzvanom gipsy štýle, ktorý pretrváva niekoľko storočí a aj dnes je veľmi populárny. „Keď sa na tieto odevy pozriete, do očí vám udrie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vizuálne umenie

Kultúra

Teraz najčítanejšie