Denník N

Viera sa vyznáva inak

Oficiálne štruktúry sa chcú aspoň štatisticky stať akoby domovom všetkých veriacich, aby im zajtra povedali, že majú byť opäť ticho. Lebo to je ich a len ich cirkev. 

Autor je teológ, člen strany Progresívne Slovensko

Na základe prebiehajúcej kampane cirkví a niektorých zoskupení sa ukazuje, že sčítanie ľudu 2021 sa stalo pre vedenia cirkví prostriedkom falošného nátlaku na veriacich. Tento nátlak spočíva vo výzve na verejné vyznanie viery, „v ktorom budeme môcť smelo vyznať svoju vieru aj príslušnosť ku svojej Cirkvi. Prihlásme sa k Ježišovi Kristovi a k jeho Matke Panne Márii“. (Z Pastierskeho listu KBS 1. januára 2021.)

Štatistika nie je bohoslužba

Takto sa snažia zo svojej pozície dotlačiť veriacich v rovine osobného náboženského vyznania k štatistickému potvrdeniu ich cirkevnej príslušnosti.

Štatistika je však občiansky a nie náboženský úkon liturgického vyznania viery. Preto to niektorým veriacim a kriticky uvažujúcim ľuďom nehovorí z duše. Niektorým to otvorene prekáža. Cirkevne neorganizovaní ľudia v tom vidia dokonca to, čo to asi naozaj je. Teda konkrétne povzbudenie veriacich smerom k získaniu štátneho cirkevného príspevku.

Naozaj pre všetkých?

Inokedy prísne cirkvi, ktoré upierajú právo na plnohodnotný kresťanský život rozvedeným, znovuzosobášeným, lesbám, gejom či hrubo pohŕdajú slobodou a právami žien a slobodne uvažujúcimi veriacimi kresťanmi, sa náhle láskavo a neúprimne prihovárajú svojim členom a apelujú na ich povinnosť priznať sa k členstvu vo svojej cirkvi slovami o vyznaní viery. Pritom ide len o financovanie.

Oficiálne štruktúry sa takto chcú aspoň štatisticky stať akoby domovom všetkých veriacich, aby im zajtra povedali, že majú byť opäť ticho. Lebo to je ich a len ich cirkev.

Toto pokrytectvo je však zrejmé. Ide totiž o to, že nový zákon z roku 2019 o financovaní cirkví hovorí, že ak sa zmení počet veriacich o viac ako 10 % (oboma smermi), celkový objem štátnej dotácie cirkvám sa taktiež zmení.

Čo hovoria čísla

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie