Denník N

Mária Kolíková: Vo vláde s Igorom Matovičom byť neviem. On by chcel dostať druhú šancu

Mária Kolíková. Foto N - Tomáš Benedikovič
Mária Kolíková. Foto N – Tomáš Benedikovič

Bolo pre mňa neprijateľné, že premiér vládnu krízu neriešil, vraví Mária Kolíková. Vyčkával, nechával to na Borisa Kollára a vravel, že to bude sledovať z diaľky, spomína ministerka spravodlivosti.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) opisuje koaličné rokovania aj to, ako sama stratila nádej na možnosť vládnuť s Igorom Matovičom ako premiérom. V rozhovore hovorí:

  • ako jej premiér volal a ospravedlnil sa, že ju spomínal na tlačovke;
  • o čo sa pokúšala s „memorandom dobrého vládnutia“ a ako to dopadlo;
  • čo spravia politici Za ľudí, ak Igor Matovič nerezignuje;
  • ako sa postavila proti nápadu, že by sa premiér načas stiahol do úzadia,
  • aj prečo by bol dobrým premiérom Eduard Heger.

Zažili ste už v politike ťažšie dva týždne, ako boli tieto posledné?

Určite. Aj keď rokovania prebiehajú, som plná optimizmu, že to zdarne zvládneme. Preto to zatiaľ nevnímam ako ťažké chvíle. Je pravda, že sa robia vážne rozhodnutia, ktoré môžu ovplyvniť ďalší priebeh udalostí. Ale rozhodnutia, pri ktorých som bola, považujem za správne a som s nimi stotožnená. Verím, že to dopadne dobre, a urobím pre to všetko.

Cestou sem som žartoval, že zatiaľ na vašich chodbách nevidím škatule na sťahovanie.

Ja som si na ministerstvo nepriniesla veľa vecí. Mám tu sošku Mysliteľa a kvetinku v skle od mojej mamy. To sú dve veci, ktoré tu mám, takže nemám veľmi čo baliť.

Takže keby bolo treba, mohli by ste odísť rýchlo.

Hej. Ja som si robila poriadok na stole už pred týždňom. Mala som ho plný papierov, ale to som odpratala. Myšlienkovú prípravu na odchod z ministerstva som urobila už skôr.

Kde vás zastihla štvrtková tlačovka premiéra Igora Matoviča, na ktorej oznámil demisiu ministra Krajčího? Pozerali ste ju naživo?

Zachytila som ju v polovici, potom som si ju pozrela ešte raz celú, lebo sa mi zdalo, že by som si ju mala pozrieť.

Aká bola vaša prvá reakcia na to, čo sa tam dialo?

Ešte pred tým, než som si tú tlačovku pozrela celú, mala som nejaký ten telefonát od blízkych ľudí, ktorí sa ma pýtali, čo idem robiť. A zanechali mi odkaz v štýle – ty vieš, čo je správne. S ešte väčšou vážnosťou som si pozrela, čo pán premiér hovoril. Časti, ktoré sa týkali mňa, som nebrala osobne. A treba povedať, že krátko po tlačovke mi premiér volal a ospravedlnil sa mi.

Za čo presne? Aby som to pripomenul, na tlačovke vás dvakrát výslovne spomenul, keď hovoril, aká absurdná je Krajčího demisia a aké amorálne je zo strany SaS a Za ľudí, že ju žiadali. Vraj ste pri koaličných rokovaniach uznali, že odstúpenie ministra je neľudské.

Ospravedlnil sa mi za to, že ma vôbec spomenul. Uznal, že to asi bola chyba.

Video: Ako Krajčí odchádzal so slzami v očiach a čo hovoril Igor Matovič (autorka: Martina Koník)

Uviedol Igor Matovič vaše slová o Krajčího demisii presne?

Nešla by som detailne vysvetľovať, čo som si hovorila s premiérom. Náš rozhovor bol dlhší a pripadalo by mi nekorektné, aby som niečo z takýchto diskusií vyťahovala. Ja to nerobím a myslím si, že to ani nie je potrebné. Rozhovor medzi nami prebehol, týkal sa aj otázky môjho ďalšieho zotrvania vo vláde, aj toho, ako to vnímajú naši poslanci v klube. Snažila som sa mu to čo najlepšie vysvetliť.

Bola štvrtková tlačovka momentom, keď ste si povedali, že takto to ďalej nejde a už nie ste ochotná byť vo vláde s Igorom Matovičom?

Takéto rozhodnutie je naozaj vážne. Ľudia, ktorí ma poznajú, vedia, že nerada robím veci s horúcou hlavou. Okamžite po tlačovke som si uvedomila najmä to, že sa potrebujem rozprávať so svojou stranou, osobitne s poslancami v klube, a hovoriť o tom, čo tlačovka znamenala.

Podmienky súvisiace s vyriešením vládnej krízy a spoluprácou v koalícii boli formulované aj s ohľadom na atmosféru v našom poslaneckom klube. Porozumela som tomu, že tlačovka bola významným momentom, po ktorom sa treba rozprávať o tom, či to, čo sme si v koalícii predtým dohodli, platí.

Máte na mysli dohodu, ktorú koaliční lídri vyjednali v stredu v noci?

Do veľkej miery jednotne sme sa vtedy aj s poslaneckým klubom dohodli, že by malo prísť k výmene na poste ministra zdravotníctva a mali by sa prijať pravidlá fungovania v koalícii. Ja som sa snažila tieto pravidlá naformulovať, to bolo to „memorandum dobrého vládnutia“.

Bola to, dá sa povedať, moja iniciatíva, ktorou som sa snažila zadefinovať do nejakých pravidiel kritický priestor fungovania koalície. Dúfala som, že keď si to zadefinujeme, tak môžeme vyskúšať, či by sa nám podľa toho nedarilo fungovať ďalej. Na tom bola v zásade zhoda aj v poslaneckom klube. Z premiérovej tlačovky som pochopila, že to už zrejme stačiť nemusí.

Premiér to memorandum predtým čítal?

Keď sa v stredu večer zrodila dohoda, bol pán premiér odkázaný na moju osobu, aby sme si spolu vo štvrtok dopoludnia povedali jeho pripomienky k týmto pravidlám. Mala som s ním dva telefonické rozhovory

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Igor Matovič

Mária Kolíková

Rozhovory

Za ľudí

Slovensko

Teraz najčítanejšie