Denník N

Dopingová kauza: Liečil sa v nemocnici, ktorá neexistuje. Rusi teraz dostali poslednú šancu

Foto – AP
Foto – AP

Nový diel týždenného newslettra Výklus o behaní.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

[Ako dopujú ruskí olympionici – kniha od Denníka N.]

Dobrý deň,

ruským atlétom a atlétkam hrozí, že nebudú môcť štartovať na olympiáde v Tokiu ani pod neutrálnou vlajkou.

Na vine je predovšetkým Ruská atletická federácia, pri ktorej sa ukázalo, že aj po suspendácii v roku 2015 namiesto snahy o nápravu opäť klamala.

Vyšetrovanie potvrdilo, že aj medzi hŕstkou športovcov, ktorí dostali výnimku a mohli štartovať pod neutrálnou vlajkou, sa našiel podvodník a vedenie ruskej atletiky ho krylo falošnými dokumentmi.

Ide o skokana do výšky Danila Lysenka, ktorý pár mesiacov po zisku striebra na majstrovstvách sveta 2017 vynechal dopingovú kontrolu. Zdôvodňoval to liečbou na klinike, ktorá, ako neskôr zistili vyšetrovatelia, vôbec neexistuje.

Svetová atletika preto stratila s Ruskom trpezlivosť a opäť sprísnila udeľovanie výnimiek. Aj preto na nedávnych halových majstrovstvách Európy neštartoval ani jeden atlét z Ruska.

Podľa inštitúcie môže situáciu pred letnou olympiádou v Tokiu zvrátiť už len rozsiahla reforma Ruskej atletickej federácie.

To, ako by mohla vyzerať, teraz Rusi predstavili vedeniu Svetovej atletiky. Dokument má 31 strán a je označovaný ako „posledná šanca a urgentný pokus“ o zmenu pre Rusko.

O tom, či Svetová atletika reformný plán akceptuje, by sa malo rozhodnúť v priebehu tohto týždňa. Spomína sa streda a štvrtok.

Výklus je pravidelný týždenný newsletter o behu, vychádza každý utorok. Posielame ho aj e-mailom, vypočuť si ho môžete aj ako podcast na kanáli Šport Denník N vo svojej podcastovej aplikácii.


Ruská dopingová kauza je jednou z najväčších v dejinách športu. Ak ju sledujete aspoň okrajovo, určite poznáte príbeh s dierou v stene olympijského antidopingového laboratória v Soči.

Cez malý otvor nad podlahou ruskí agenti FSB presúvali v noci vzorky moču do susednej miestnosti, kde fľaštičky

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Doping v Rusku

Iné podcasty Denníka N

Športové podcasty Denníka N

Výklus

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie