Denník N

Ako je to s vakcínami od Pfizeru: Prišli sme o 3 milióny dávok? Ak nie, kedy nám prídu?

Ampulka s vakcínou od Pfizeru. Foto - TASR/AP
Ampulka s vakcínou od Pfizeru. Foto – TASR/AP

Informácie z ministerstva zdravotníctva hovoria, že Slovensko má objednaných dostatok vakcín Pfizer/BioNTech. Malo by ísť o avizovaných 5,8 milióna dávok.

Hospodárske noviny v pondelok priniesli informáciu, že sa Slovensko vzdalo troch miliónov dávok vakcín Pfizer/BioNTech, na ktoré malo nárok podľa systému kvót. Na základe nich sa rozdeľujú očkovacie látky nakupované cez Európsku komisiu. Kvóty sú určené podľa počtu obyvateľov.

Z textu vyplývalo, že Slovensko má v dôsledku tohto rozhodnutia momentálne na rok 2021 zazmluvnené len 3 milióny dávok vakcín Pfizeru/BioNTechu s názvom Comirnaty. Ide o vakcíny pre 1,5 milióna ľudí, očkovacia látka je dvojdávková.

Ministerstvo zdravotníctva reagovalo stanoviskom, v ktorom napísalo, že Slovensko má v skutočnosti zabezpečených 5,8 milióna dávok Pfizer/BioNTech, tak ako o tom ešte koncom januára informovali premiér Igor Matovič a vtedajší minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Denník N komunikoval so zdrojmi na ministerstve zdravotníctva aj so slovenskou pobočkou Pfizeru/BioNTechu, aby sa pokúsil opísať, aká je realita, čo na informácii Hospodárskych novín sedí, ale aj

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Očkovanie proti koronavírusu

Slovensko

Teraz najčítanejšie