Denník N

Oscary: vyhrať môže týchto osem filmov. O čom sú a kde ich vidieť?

Záber z filmu The Sound of Metal
Záber z filmu The Sound of Metal

Toľko silných filmov ako v covidovej sezóne sa už dlho nenazbieralo.

V Hollywoode oznámili nominácie na Oscary. Nikto presne nevie, ako bude 25. apríla vyzerať oscarový ceremomiál. Zrejme bude kombinovať online šou a živých hostí, určite to nebude galavečer, ako sme ho poznali.

V kategórii o najlepší film sa stretlo týchto osem snímok. Aké sú? Neradíme ich podľa počtu nominácií, ale podľa našich – jasné, prudko subjektívnych – preferencií.

Minari

6 nominácií, Amazon Prime Video

Vlani sa stal senzáciou kórejský Parazit, keď tento zahraničný film vyhral ako prvý v dejinách hlavného Oscara. Teraz by sa mohlo toto zopakovať s tichou „feelgood“ geniálnou komédiou o kórejskej rodine, ktorá chce žiť americký sen.

Minari je americký, a teda nie zahraničný film, no podobnosť s Parazitom nie je iba povrchná. Režisér Lee Isaac Chung má ázijské korene, narodil sa v Amerike a príbeh napísal aj zrežíroval. Čiastočne sa v ňom zrkadlí aj jeho detstvo na hranici dvoch odlišných kultúr. Na spôsob Parazita dokázal fantasticky prepojiť sociálny komentár s humorom.

Uprostred osemdesiatych rokov sa manželia s dvoma deťmi presťahujú do vidlákova v Arkansase. Na zelenej lúke zakladajú farmu, chcú pestovať exotické potraviny, musia sa však

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Oscary

Kultúra

Teraz najčítanejšie