Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O nebezpečnom fenoméne demokracií, ktorým je rozmach súkromných bezpečnostných služieb

Sídlo Bonulu Foto N – Tomáš Benedikovič
Sídlo Bonulu Foto N – Tomáš Benedikovič

Privatizácia bezpečnosti rýchlo napreduje na celom svete a počty súkromných ochrankárov už v niektorých krajinách prevyšujú štátne polície.

Súkromné bezpečnostné služby nemajú na Slovensku dobrú povesť, keďže dnes vieme, že jedna z nich sa stala kľúčovou v korupčnej schéme, ktorú teraz vyšetrovatelia lúštia, a desiatky ľudí už posadili do väzenia. Ale problém nemá len Slovensko: Esbéesky sa v demokratických štátoch množia ako huby po daždi a v niektorých krajinách to už začína byť veľký problém.

Tento text v časopise The American Prospect vychádza zo skúseností autorky (Amelia Pollardová) z Juhoafrickej republiky, ale má širší záber. Dve najväčšie svetové firmy poskytujúce bezpečnostné služby (Allied Universal a G4S) sa idú spojiť do jednej, čo bude znamenať, že sa stanú piatym najväčším zamestnávateľom na svete. Pracovníci SBS sú dnes totiž oveľa početnejší ako štátni policajti. Demokratické štáty postupne opúšťajú svoj „monopol na legitímne použitie sily“ a prenechávajú ho SBS.

V JAR je to naozaj veľký biznis – 60 percent belochov, ktorých je v krajine s 59 miliónmi obyvateľov len desať percent, využíva služby SBS na osobnú ochranu a ochranu svojich domov. Kapské Mesto je plné súkromných policajtov a mať ochranku sa stalo normou.

Autorka píše o vlastnej skúsenosti, keď žila niekoľko mesiacov v Kapskom Meste v belošskej rodine zo strednej triedy v štvrti rodinných domov. Každý večer sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie