Denník N

Už môžeme tesať do kameňa, že vláda pandémiu nezvládla

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Je šialené, že nemôžeme ísť do susedného okresu, ale môžeme cestovať po celom svete.

Autor je demograf, Prírodovedecká fakulta UK

Aj nás demografov sa pýtajú, ako je to s tou úmrtnosťou a prečo je taká vysoká. Odpovedám im, naozaj neviem prečo a dokedy bude taká vysoká, hoci pokles denných úmrtí aspoň o tretinu až polovicu do konca marca je reálny scenár, aj keď ide o dosť široký odhad. Pandémia je totiž veľmi komplexný problém.

A odpoveď na to, prečo sme v takej šlamastike? Hm, stokrát povedané, niekedy však veci treba zopakovať 101-krát. Disciplína obyvateľov (niekedy sa im už nečudujem, hoci sa zlostím) a nerešpektovanie názorov odborníkov spolu s chaotickým manažmentom pandémie.

Pán premiér, hoci sa stavia do pozície martýra, ktorému v opatreniach bránia Sulík a spol. (áno, aj to je časť skladačky), by si mal znovu a znovu púšťať rozlúčkovú tlačovku svojho ministra. Ten priznal, že pred Vianocami ho pri návrhu prísnejších opatrení nepodporil ani samotný premiér (týmto vôbec nezľahčujem podiel zodpovednosti pána exministra). Ten premiér, ktorý sa raz tvári, že to bude bez reptania presne tak, ako chce on (napríklad korekcia pomýleného rozhodnutia o povolení nakupovať infikovaným či očkovanie mladých taxikárov), inokedy sa vyhovára na vládu či odborníkov.

Ďalej tu máme hru „na dobré a zlé okresy“. Je to veľmi nepresná hra na presné rozdelenie s dátami nedostatočnými na to, aby sme jeden okres nakreslili na ružovo a druhý na čierno. Ale ilúzia o čosi slobodnejšieho a bezpečného života v svetloružovom okrese s takmer tri týždne starým AG testom (rozumej zdrapom papiera) je pre našinca iste lákavá.

Tento komentár by som však chcel zamerať na jednu konkrétnu nezvládnutú vec. Je mi vás úprimne ľúto, majitelia lyžiarskych stredísk. Musíte mať zatvorené už poriadne dlho. Asi to tak musí byť, aj keď by sa možno našli zákazníci ochotní zaplatiť si PCR test na každý deň, lyžovať v rúškach, ktohovie. Lenže strediská sú zatvorené aj inde. Zrejme to treba akceptovať. Neviem si však predstaviť, ako vám musí kypieť žlč, keď vidíte fotky celebrít aj necelebrít zo slnečných pláží v rajoch, rajoch pre koronavírus.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie