Denník N

Zo zbrane sa stala slabina. Prečo Liverpool stratil formu a čo musí Klopp spraviť

Problémom Liverpoolu nebol Klopp. Foto - tasr
Problémom Liverpoolu nebol Klopp. Foto – tasr

Analýza Lukáša Vráblika.

Letný titul v Premier League pre Liverpool FC znamenal začiatok postupného úpadku. Dnes na prvý Manchester City stráca už 25 bodov a v závere súťaže sa bude chcieť pobiť aspoň o miestenku do Ligy majstrov.

Ešte v decembri to pritom až tak zle nevyzeralo. Pred Vianocami prišla jednoznačná výhra 7:0 nad Crystal Palace a neskôr sa Liverpool dokonca nakrátko dostal na čelo tabuľky. Po sérii 68 zápasov doma na Anfielde bez prehry však nasledovalo 6 porážok v 6 dueloch. Jamie Carragher, bývalá ikona klubu a dnes mediálny expert, hovoril, že tím s mentalitou monštier ju rýchlo zmenil na mentalitu trpaslíkov.

„(Liverpool) je vlak, ktorý sa jednoducho zastavil,“ analyzoval novinár Guardianu Barney Ronay. História nás učí, že kolísavé výsledky sú nevyhnutnosťou pre všetky veľkokluby. Úspech sa takmer nikdy nedarí udržať dlhodobo a manažér Jürgen Klopp si ho užil dosť. V sezóne 2018/2019 mu 97 bodov stačilo len na druhé miesto, vyhral však Ligu majstrov. O rok neskôr prišlo aj víťazstvo v Premier League.

Po dlhom období skvelých výkonov prišiel nevyhnutný výpadok. „Brilantný tím vybudovaný na Kloppovej neúnavnej energii začal pripomínať skupinu jalových umelcov, ktorí pokrivkávajú z jedného pódia na druhé,“ pokračoval Ronay.

Kloppovi sa viac-menej podarilo káder dobudovať ešte v roku 2018, keď tím napredoval napriek odchodu Philippa Coutinha do Barcelony. Stopér Virgil van Dijk a brankár Alisson Becker priniesli istotu do defenzívy a Kloppov typický „gegenpressing“ s vysokou intenzitou prinášal výsledky.

Keď Liverpool na začiatku marca prehral s Fulhamom, klubom bojujúcim o záchranu, Klopp priznal: „Nemáme mentalitu, na akú sme si zvykli.“

Liverpool stratil iskru, vďaka ktorej predtým vyhrával: aj pre mnohé zranenia. Tím potreboval počas náročnej sezóny viac oddychovať, to sa však s Kloppovým štýlom nezhoduje. Práve intenzita robila Liverpool špeciálnym. Keď Kloppovi zverenci prišli o rytmus (aj vinou zranení), zhoršili sa výsledky.

Improvizovanie so zostavou

Priamo to vyplýva z charakteristiky

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Premier League

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie