Denník N

Ak neodstúpi, spoločnosti hrozí alergický záchvat

Je čoraz ťažšie znášať napätie medzi tým, že vieme, aké nosí ponožky a čo mal na raňajky, ale nevieme, čo o hodinu urobí.

Takto funguje hybridná vojna. Rusi využívajú slabiny našej demokracie a skúšajú jej odolnosť. Fungujú ako urýchľovač udalostí. Keby nebolo Sputnika, možno by sme sa ešte celé mesiace trápili otázkou, čo s Igorom Matovičom.

Túto jednu malú hybridnú bitku Slovensko vyhrá, ak Matovič odíde z funkcie. A prehrá ju, ak zostane. Tak či onak, Rusi nám – hoci so zlým úmyslom – pomohli ujasniť si problém, podobne ako pomohli ujasniť si ho Američanom, ktorí sa museli vyrovnať s Donaldom Trumpom.

V rámci vyjasňovania by sme mali vziať do úvahy aj to, čo nám dnešné udalosti hovoria o politike a dejinách. Na vlastné oči môžeme vidieť, že žiadna zákonitosť dejín, ako ju v teórii pretláčal Karl Marx, neexistuje.

Vývoj nie je vopred určený nejakou neosobnou hybnou silou pokroku. Naopak, politika je niekedy veľmi osobná a môže dokonca viesť aj k návratu v čase, k návratu ku kmeňovým vojnám, aké sa dnes vedú – našťastie zatiaľ virtuálne – na sociálnych sieťach.

Igor Matovič je radikálnym stelesnením tejto osobnej politiky. Marxista by síce povedal, že on je len súčasťou zákonitej vlny populizmu, ktorá dnes zmieta mnohými demokraciami, ale my vieme, že v skutočnosti je to náhodný jav.

Matovič nie je zákonitý ani trochu, jeho volebné víťazstvo bolo rovnako nepredvídateľné ako náhla alergická reakcia organizmu, keď netušíte, ktorá chemická zlúčenina ju vyvolala. Zmenilo sa to, že teraz je to on sám, kto túto spoločenskú alergiu vyvoláva.

Je to alergia na čoraz menej znesiteľné napätie medzi tým, čo vieme, a tým, čo nevieme. Vieme, aké mal ponožky počas rokovania vlády, vieme, kto mu strihal vlasy, a vieme, čo mal na raňajky. Ale nevieme, čo zajtra či o hodinu urobí. A zrejme to nevie ani on sám.

Osobná politika je totiž nepredvídateľná, lebo stredom politického vesmíru je osoba politika, ktorá sa nepodriaďuje vonkajším zákonitostiam ani logike. Preto prináša samé prekvapenia. A spoločnosť začína byť na ne alergická.

Kult osobnosti

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Igor Matovič

OĽaNO

Komentáre

Teraz najčítanejšie