Denník N

Slovensko pokračuje v očkovaní AstraZenecou, príde nám však výrazne menej dávok

Ilustračné foto - TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP
  • Svetová zdravotnícka organizácia, Európska lieková agentúra a aj slovenský ústav liečiv odporúčajú v očkovaní pokračovať.
  • Počty prípadov trombóz pri AstraZenece sú podobne nízke ako pri Pfizeri.
  • Primár bratislavského urgentu hovorí, že tromboembolické príhody majú každý deň bez ohľadu na očkovanie.
  • Ponúkame rady, čo robiť, keď sa po očkovaní necítite dobre.

Európska lieková agentúra v utorok oznámila, že nič nenasvedčuje prepojeniu vakcíny od AstraZenecy a krvných zrazenín. Výhody vakcíny prevyšujú riziká, oznámila agentúra.

Aj na ministerstve zdravotníctva o používaní tejto vakcíny diskutovali. Štátny ústav pre kontrolu liečiv aj konzílium odborníkov odporúčajú v očkovaní vakcínou AstraZeneca pokračovať. Kauzálna súvislosť medzi očkovaním a trombózou nebola doteraz preukázaná, hovorí štátna tajomníčka Jana Ježíková.

Na Slovensku vakcínou očkujeme mladšie ročníky – teda ľudí vo veku od 60 do 70 rokov. Starší dostávajú vakcíny Moderna alebo Pfizer-BioNTech.

Aj keď pokračujeme v očkovaní AstraZenecou, tempo sa spomalí. Ježíková tvrdí, že aj napriek prísľubu viac ako 300-tisíc vakcín príde len 25-tisíc. Ľudia, ktorí sa už očkovali prvou dávkou, sa podľa nej báť nemusia, lebo vo svetle nových poznatkov posunuli druhú dávku zo štyroch na desať týždňov a dovtedy dodávky prídu.

Stúpa počet očkovacích centier.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie