Denník N

Bláznivý profesor prišiel a diali sa veci. Ako sa z Vlhovej stala šampiónka (príbeh)

Petra Vlhová s veľkým krištáľovým glóbusom. Foto - TASR/AP
Petra Vlhová s veľkým krištáľovým glóbusom. Foto – TASR/AP

Už od detstva bola nesmiernym pohybovým talentom, lyžovala rýchlejšie než chlapci, futbal hrala tak dobre, že ju chceli do ružomberskej futbalovej akadémie, milovala motorky a za prvé našetrené peniaze si kúpila babetu.

Keď Petra Vlhová v roku 2012 získala zlato na olympijských hrách mládeže v Innsbrucku a bronz na juniorských majstrovstvách sveta, začal si ju všímať aj lyžiarsky svet. Na webe Medzinárodnej lyžiarskej federácie s ňou vyšiel portrétny rozhovor, v ktorom 17-ročnú Vlhovú označili za jednu z najlepších lyžiarok v jej vekovej kategórii, „ak nie najlepšiu“.

Vlhovej rodičia však práve v tomto období stáli pred veľkým životným rozhodnutím, ako ďalej s lyžiarskou kariérou svojej dcéry. Lyžovanie sa výrazne predražilo, pričom ho hradili najmä z rodinného rozpočtu.

Igor Vlha v rozhovore pre týždenník Život povedal, že išlo o kritické obdobie, keď rodinu oberali o energiu spory v lyžiarskej asociácii. Aby mohla jeho dcéra pokračovať, vzal si úver 30-tisíc eur a kúpil zaň dodávkové auto, ktorým cestovali po pretekoch a sústredeniach.

„Boli situácie, že som si hovoril – končíme. Ideme radšej hrať šachy, nie lyžovať. Prichádzali sínusoidy, lebo miestami už nebolo za čo ísť na preteky, bolo treba zháňať autá na výjazdy, zaplatiť ľudí v tíme, ale s vtedajším vedením slovenského zjazdového lyžovania bola veľmi ťažká dohoda,“ povedal Vlha pre Život.

Vlhovej mládežnícky tréner Rastislav Mažgút nám povedal, že jeho niekdajšia zverenkyňa bola odjakživa víťazný typ, a keď sa v sedemnástich s rodičmi definitívne rozhodli urobiť všetko pre profesionálnu kariéru, tak „s vedomím, že chce patriť k najlepším“.

O tom, že Petra Vlhová patrí medzi najlepšie lyžiarky, niet pochýb už niekoľko rokov. Teraz sa jej však podarilo dosiahnuť najväčší úspech – získala veľký krištáľový glóbus za víťazstvo v celkovom hodnotení Svetového pohára.

V článku sa dočítate:

  • čo sa pre Vlhovú zmenilo s príchodom Livia Magoniho;
  • ako pri nej začala Mikaela Shiffrinová o všetkom pochybovať;
  • aký trik vymyslel Magoni, keď na Vlhovú doliehala únava;
  • v čom sa podobá na Manchester United za éry Fergusona;
  • prečo čaká Vlhovú s Magonim o rok odlišná sezóna.

Nároky, ktoré by vydržal málokto

Veľký risk a úvahy o úvere predchádzali aj kľúčovému momentu Vlhovej kariéry, ktorý jej umožnil urobiť veľký krok vpred. Bolo ním stretnutie jej otca s 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Petra Vlhová

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie