Denník N

Ak hrá Nicolas Cage vo viac filmoch, utopí sa viac ľudí? Výskum ukazuje, že Slováci si mýlia koreláciu a kauzalitu

V rokoch, keď bol herec Nicolas Cage veľmi obsadzovaný, stúpol počet utopení v bazénoch. Keď mal herec slabšiu sezónu, utopení bolo menej. Súvisia oba javy? Foto – TASR/AP
V rokoch, keď bol herec Nicolas Cage veľmi obsadzovaný, stúpol počet utopení v bazénoch. Keď mal herec slabšiu sezónu, utopení bolo menej. Súvisia oba javy? Foto – TASR/AP

V tejto chvíli sa nevie, čo spôsobilo smrť učiteľky, ktorá bola zaočkovaná vakcínou proti covidu. Jej úmrtie je tragédiou. Zásada „z korelácie neplynie kauzalita“ nás však učí, aby sme boli opatrní pri tvorbe unáhlených záverov.

Korelácia ≠ kauzalita. Z toho, že sa dva javy vyskytujú spolu alebo nasledujú po sebe, nijako neplynie, že jeden je príčinou a druhý následkom.

Predstavte si, k akým kurióznym záverom by sme dospeli, ak by sme túto zásadu nerešpektovali.

Ukazuje sa napríklad, že v rokoch, keď bol herec Nicolas Cage často obsadzovaný a hral vo viacerých filmoch, stúpol aj počet utopení v bazénoch. Keď mal herec slabšiu sezónu, utopení bolo menej.

Krivky oboch javov kopírujú rovnaký trend. Znamená to, že obsadenosť herca spôsobuje tragické úmrtia v bazénoch? Nie.

Zmrzlina a žraloky

Iný príklad: výdavky na vedu a výskum v Spojených štátoch korelujú so samovraždami obesením či udusením. Znamená to, že prvý jav spôsobil druhý? Nie, hoci sa vyskytujú spolu.

Spolu sa vyskytuje aj zvýšená konzumácia zmrzliny a viac útokov žralokmi. Znamená to, že plavci so zmrzlinou žralokom viac chutia, a preto na nich viac útočia? Nie.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Omyly mysle

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie