Denník N

Na terorizme v Paríži politicky získajú dvaja ľudia

Francois Hollande. Foto - TASR
Francois Hollande. Foto – TASR

Nevýrazný prezident Francois Hollande sa prejavil ako chladnokrvný líder v čase krízy. Predstaviteľka extrémnej pravice Marine Le Penová by ho chcela nahradiť v kresle.

Marine Le Penová teraz nemusí veľa robiť. Útoky v Paríži boli potvrdením jej téz o zlyhávajúcom multikulturalizme a dá sa čakať, že jej podpora bude len rásť. Po úspechu jej Národného frontu v minuloročných eurovoľbách sa ráta s tým, že bude významnou hráčkou o post v Elyzejskom paláci.

Do volieb sú ešte dva roky, ale Le Penová bude hrať na spochybňovanie imigračnej politiky vlády, Schengenu, menšín. Okorení to rečami o obnovení trestu smrti a preferencie jej len porastú.

Silnejší po útokoch

Francois Hollande, ktorý je najnepopulárnejším francúzskym prezidentom od druhej svetovej vojny, by po útokoch mohol vyjsť posilnený.

Reagoval rýchlo, razantne, ale pokojne, dal niekoľko štátnických prejavov. Na rozdiel od Le Penovej však bude musieť aj niečo urobiť. Je zrejmé, že Francúzi sa ho budú pýtať, čo chce podniknúť, aby sa nezopakoval teror. Budú chcieť tiež vedieť, či sa útokom nedalo zabrániť.

„Ak urobíme chladnú, cynickú analýzu, tak si Hollande počínal dobre. Potom však prídu otázky o zlyhaniach bezpečnostných služieb aj o budúcnosti,“ povedal New York Times komentátor Le Monde Alain Frachon.

Hneď ako opadne plná vlna solidarity a jednoty, prídu na rad politické riešenia, ktoré neoslovia všetkých. Tak ako sa nezhodujú názory na to, čo spustilo, posilnilo, podporovalo motívy útočníkov, rozdielne budú aj názory, ako sa to dá riešiť.

Aj v Spojených štátoch sa jednota po 11. septembri rozdrobila pre spory o to, kde sú pravé bojiská vojny proti terorizmu, či hrozby môžu ospravedlniť zásahy vlády do súkromia alebo mučenie v Guantanáme. To čaká aj Francúzsko. Hollandov predchodca a líder opozície Sarkozy iste nebude súhlasiť s každým názorom socialistickej vlády a nebude podporovať jej opatrenia.

S Le Penovou urobil chybu

Hoci Hollanda komentátori za jeho reakciu chvália, spochybňujú jeho rozhodnutie nepozvať na včerajší pochod Le Penovú.

Líderku Národného frontu síce prezident povolal na konzultácie do Elyzejského paláca, ale okrem iného aj na to, aby jej oznámil, že v nedeľu je nepozýva. „Viete si predstaviť, že by Le Penová kráčala v sprievode spolu s rodinami obetí z Charlie Hebdo?“, zastával sa prezidentovo rozhodnutia premiér Manuel Valls.

Objavili sa však názory, že Hollandovo rozhodnutie len pomôže Le Penovej. Tá neváhala, usporiadala svoj vlastný pochod a všetko komentovala ako dôkaz, že ju a jej priaznivcov vyčleňujú. Hollandov krok neschvaľujú ani všetci v jeho strane.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Útok na Charlie Hebdo

Svet

Teraz najčítanejšie