Denník N

Pred finále SP: Vlhová vyhrá aj bez pomoci počasia, v mnohom pripomína Vonnovú, tvrdí expert agentúry AP

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Štyri preteky počas piatich dní.

Taký mal byť posledný týždeň sezóny Petry Vlhovej vo švajčiarskom stredisku Lenzerheide, v ktorom má šancu získať prvý veľký krištáľový glóbus v kariére.

Jej 96-bodový náskok pred Švajčiarkou Larou Gutovou-Behramiovou mal byť v najväčšom ohrození v stredu a vo štvrtok, keď sa mal ísť zjazd a super G.

Naopak, víkend mal byť hlavne v kontrole Vlhovej. Hoci by do sobotného slalomu pravdepodobne nastupovala s menším náskokom či s prípadným mankom na Švajčiarku, ktorá je špecialistkou na rýchlostné disciplíny, posledný slalom sezóny mal byť iba o nej.

Vlhová je najlepšou slalomárkou SP a v sobotu by mohla získať aspoň malý glóbus za konečné víťazstvo v najtočivejšej disciplíne. Následne by bol bodový rozdiel medzi ňou a Gutovou-Behramiovou minimálny. Nedeľný obrovský slalom a zároveň posledné preteky v sezóne by sa tak mohli niesť v znamení veľkolepej šou, ktorú po slalomom víkende vo švédskom Åre sľubovala aj Mikaela Shiffrinová.

„Bol by to vysnívaný scenár pre celý šport. Zároveň by to vyhovovalo aj obom pretekárkam, keďže si v tejto disciplíne veria a jazdia v nej dobre,“ hovorí pre Denník N holandský novinár Eric Willemsen, ktorý od roku 2006 pokrýva alpské lyžovanie pre spravodajskú agentúru AP.

Gutová-Behramiová je čerstvou majsterkou sveta v tejto disciplíne, kým Vlhová vyhrala posledný obrovský slalom v Jasnej.

„V Lenzerheide je členitejší kopec ako v Jasnej a na začiatku je veľmi strmý. Je jednoducho iný. Ťažko predpokladať, komu by to viac vyhovovalo,“ hodnotil pre Denník N lyžiarsky tréner Timotej Zuzula.

„Všetko bude závisieť od podmienok. Je to nevypočítateľné. Pretekár môže jazdiť už takmer vyhraté preteky a zrazu tri-štyri brány pred cieľom spraví chybu a prehral. Takých prípadov je veľa, stalo sa to aj Petre,“ dodal.

Napriek tomu však všetko môže byť inak a sľubovaná dráma nemusí vôbec prísť.

V článku sa dozviete:

  • ako je možné, že o víťazke SP môže rozhodnúť iba počasie,
  • prečo to môže Vlhovej vyhovovať,
  • v čom je Vlhová podobná Lindsey Vonnovej či
  • prečo má Vlhová veľkú šancu odolať posledným útokom Lary Gutovej-Behramiovej.

Nezmyselné pravidlá

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Petra Vlhová

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie