Denník N

A nevydáš zo seba ani tón – ako ženám stáročia zakazovali spievať na verejnosti

Afganské žiačky počas vyučovania. Foto - TASR/AP
Afganské žiačky počas vyučovania. Foto – TASR/AP

Tento koncept sa dejinami ľudstva nesie tisícročia a objavoval sa v spoločnostiach s rôznym náboženstvom, kultúrou či zvyklosťami.

Pred pár dňami svetové médiá informovali o tom, že afganské ministerstvo školstva rozposlalo školám list, ktorým zakázalo, aby viac ako dvanásťročné dievčatá vystupovali v speváckych zboroch. Jedinou výnimkou sú podujatia určené výhradne pre ženské publikum. Odporúčalo tiež, aby dievčatá študujúce spev či hru na nástroj nemali učiteľov, ale len učiteľky.

Nariadenie vzbudilo veľký rozruch v samotnom Afganistane aj vo svete. Následná kampaň v sociálnych médiách primala ministerstvo, aby zákaz zrušilo.

Hoci ministerstvo sa snažilo brániť sa tým, že len chcelo, aby sa dievčatá spevom v zboroch nerozptyľovali a sústreďovali sa na školské povinnosti, mnohí v tom videli nepríjemný závan z čias Talibanu. Za jeho vlády mali ženy a dievčatá v Afganistane zakázané spievať – či presnejšie mali zakázané takmer všetko, čo sa netýkalo života medzi štyrmi stenami ich domovov.

Znalci afganskej kultúry a ľudia, ktorí si pamätajú časy pred vládou Talibanu, tvrdia, že speváčky, hudobníčky a tanečníčky boli súčasťou tamojšej kultúry aj folklóru a ženy tieto svoje talenty prenášali aj na deti.

„Ženský spev je časťou našej kultúry. Ženy vždy spievali a hrali napríklad na svadbách. Pamätám si, že keď som ako dieťa chodila na vidiek, vždy som tam videla ženy aj tancovať,“ povedala denníku Guardian Šaharzád Akbarová z Nezávislej komisie pre ľudské práva.

Ona a ďalší upozorňujú na to, že nejde len o tradície, ale aj o skutočnosť, že spev, hudba a všeobecne umelecké prejavy sú aj veľmi dobrým terapeutickým nástrojom pre generácie afganských žien a dievčat traumatizovaných vládou Talibanu, vojnami, teroristickými útokmi.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie