Denník N

Ak sa dieťa nevie odtrhnúť od počítača a nepustí mobil z ruky ani pri jedle, môže mať problém so závislosťou

Ilustračné foto - JumpStory
Ilustračné foto – JumpStory

Tri odborníčky na duševné zdravie vysvetľujú, ako zistíte, že dieťaťu hrozí závislosť od technológií, aké dôsledky môže mať ich neobmedzené používanie a ako správne nastaviť deťom hranice.

Psychologička Jana Ashford: Rodina má ťahať za jeden povraz

Skoro všetci rodičia, s ktorými sa psychologička Jana Ashford stretáva v poslednom čase, priznávajú, že majú obavy z toho, ako veľa času ich deti trávia za počítačom alebo nad telefónom. Mnohí podľa nej tápajú v tom, či a ako nastavovať nejaké hranice, je pre nich veľmi ťažké odlíšiť, koľko je teraz v poriadku. Väčšina školských povinností sa totiž počas pandémie deje online.

„Váhajú, či nechať deti hrať sa dlhšie online, ak sa hrajú s kamarátmi a majú tým činom aspoň aký-taký sociálny kontakt, alebo či ich nechať dlhšie si písať s kamarátmi,“ opisuje psychologička, ktorá pôsobí v bratislavskom ALMA centre.

Niektorí rodičia sa vraj snažia nastaviť časové limity a rôzne softvéry, ktoré sledujú, koľko trávia deti na jednotlivých aplikáciách alebo stránkach. „Niektorí aj doslova ‚trackujú‘, čo ich deti práve na počítači robia. A mnohí to robia s veľmi zmiešanými pocitmi, na jednej strane chcú deťom dôverovať a na druhej strane ich chcú ochrániť a pomôcť im nájsť lepšiu rovnováhu v ich aktivitách.“

Niektoré opatrenia pritom dávajú zabrať aj samotným rodičom. Povedzme vypínanie wifi vo večerných hodinách nemusí byť praktické ani pre rodičov, prípadne nastavovanie limitov cez softvér môže vyžadovať časté „dolaďovanie“ a udeľovanie výnimiek, keď dieťa napríklad už vyčerpalo svoj čas na internetovom prehliadači, ale ešte si potrebuje robiť niečo do školy. Nehovoriac o tom, že rodičia, vyťažení vlastnou prácou, či už z domu, alebo mimo domov, často nemajú kapacitu sledovať, ako ich dieťa trávi čas.

Mnohí rodičia sa snažia všímať si tiež varovné príznaky, či dieťaťu nehrozí závislosť od technológií. Podľa psychologičky by rodičia mali spozornieť, ak má dieťa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Rodičovstvo

Technológie

Rodina a vzťahy, Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie