Denník N

Potemkin Putin

Popularita ruského prezidenta Vladimira Putina padla prudko dole. V uliciach ruských miest ľudia skandujú: Putin - zlodej! Na snímke sa Putin otužuje počas pravoslávneho zvyku na začiatku roka 2021. Foto - TASR/AP
Popularita ruského prezidenta Vladimira Putina padla prudko dole. V uliciach ruských miest ľudia skandujú: Putin – zlodej! Na snímke sa Putin otužuje počas pravoslávneho zvyku na začiatku roka 2021. Foto – TASR/AP

Zatiaľ čo liberálna tretina obyvateľstva je proti Putinovi, ďalšia tretina ho podporuje a zvyšná tretina je indiferentná. Otázkou teda je, kedy sa nerozhodní konečne obrátia proti režimu.

Autor pôsobí v Atlantickej rade vo Washingtone

Odkedy sa Vladimir Putin dostal v roku 2000 k moci, Rusko zažilo niekoľko vĺn nepokojov. V roku 2005 protestovali starší občania proti dôchodkovej reforme a v rokoch 2011 – 2012 tisíce Moskovčanov demonštrovali v reakcii na zjavne zmanipulované voľby, v ktorých sa Putin po krátkom pôsobení vo funkcii predsedu vlády vrátil do prezidentského úradu. Putin sa napriek všetkému ukázal ako politicky nepriestrelný.

Teraz však krajinu zasahuje nová vlna protestov a existujú dobré dôvody, aby sme si mysleli, že tentokrát to môže byť inak. Putin je čoraz represívnejší a nereaguje na verejnú mienku. Schovaný v izolovaných palácoch sa stal tým, čo vodca opozície Alexej Navaľnyj nazýva „dedkom v bunkri“. Napriek tomu, že sa Kremeľ pokúsil pripraviť Navaľného o život, ten zverejnil usvedčujúci dokument, v ktorom tvrdí, že Putin zúročil svoje zisky pri výstavbe obrovského tajného paláca pri Čiernom mori.

Samý pokles

Putinova ďalšia veľká politická skúška príde v septembri, keď sa v Rusku uskutočnia voľby do Štátnej dumy. Prezident nebude mať nič zmysluplné, čo by ponúkol ruskému ľudu. Potom, čo počas svojich prvých dvoch volebných období (2000 – 2008) profitoval zo silného ekonomického rastu okolo 7 percent ročne, teraz šéfuje stagnujúcej ekonomike. Od dosiahnutia maxima 2,3 bilióna dolárov v roku 2013 sa ruský HDP znížil o viac ako jednu tretinu na 1,5 bilióna dolárov. V priebehu iba štyroch rokov (2014 – 2017) sa životná úroveň krajiny znížila o 12,4 percenta. A potom, čo v rokoch 2018 – 2019 stagnovala, v roku 2020 opäť poklesla.

Putin sa dlho spoliehal na ruského spotrebiteľa ako na konečného garanta svojich megalomanských ambícií. V roku 2018 však po prudkom poklese disponibilných osobných príjmov zasiahol ruské domácnosti drastickou dôchodkovou reformou, ktorá bola taká nepopulárna, že nakoniec klesla aj jeho popularita. Teraz, po šiestich rokoch šetrenia, ruskí ekonómovia Vladimir Milov a Sergej Guriev hovoria, že Rusom rýchlo dochádzajú úspory.

Dôvody stagnácie

Existujú tri hlavné dôvody ruskej ekonomickej stagnácie: Putinova autoritárna kleptokracia, západné finančné sankcie, ktoré boli od roku 2014 uvaľované ako reakcia na ruskú vojenskú agresiu na Ukrajine, a nízke ceny ropy.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Komentáre

Teraz najčítanejšie