Denník N

Laschet musí nechať Södera kandidovať na nemeckého kancelára

Bavorský premiér Markus Söder. Foto – TASR/AP
Bavorský premiér Markus Söder. Foto – TASR/AP

Po regionálnych stratách pre Merkelovej CDU by mal šéf strany Armin Laschet ustúpiť konzervatívnemu kandidátovi, bavorskému premiérovi Markusovi Söderovi.

Autor je komentátor Bloomberg Opinion

Podľa tradície má Armin Laschet ako šéf Kresťanskodemokratickej únie, najväčšej nemeckej stredopravej strany, možnosť kandidovať na kancelára v nadchádzajúcich spolkových voľbách, ktoré sa budú konať 26. septembra. Nemal by to však robiť, pretože nie je najlepšou voľbou. Namiesto toho by mal Laschet uvoľniť miesto svojmu kolegovi Markusovi Söderovi, premiérovi Bavorska a ľstivému vodcovi Kresťanskosociálnej únie – konzervatívnej sesterskej strany CDU.

Ak bude potrebovať výhovorku, môže Laschet uviesť hrozné výsledky CDU v dvoch regionálnych voľbách konaných 14. marca. V krajinských parlamentoch v Bádensku-Württembersku i v Porýní-Falcku síce zostáva táto strana druhým najsilnejším zoskupením, má však najnižší podiel hlasov, aký v týchto štátoch získala. V prvom prípade sa ešte uvidí, či môže CDU zostať ako slabší partner vo vláde. V druhom prípade je jasné, že zostane v opozícii.

Nesprávny človek

Laschet nenesie hlavný diel zodpovednosti za neúspechy svojej strany. Hlavným faktorom bola veľká popularita súčasných premiérov – Winfrieda Kretschmanna z ekologickej strany Zelených v Bádensku-Württembersku a Malu Dreyerovej z ľavo-stredovej SPD v Porýní-Falcku.

Laschet taktiež nenesie veľkú zodpovednosť za škandál, ktorý nedávno zachvátil CDU a CSU, ktoré sú spoločne známe ako Únia. Niekoľko jej politikov bolo obvinených z korupcie, v neposlednom rade preto, že profitovali zo sprostredkovania štátnych zákaziek na výrobu rúšok na ochranu proti koronavírusu. Laschet, ktorý sa stal šéfom CDU až v januári, nebol tým, kto nechal padnúť štandardy, je to však on, kto to musí riešiť.

Napriek tomu nie je Laschet tým správnym človekom, ktorý by sa mal uchádzať o miesto kancelára po Angele Merkelovej, a to z ešte jednoduchšieho dôvodu. Predovšetkým, ako som už raz napísal, má charizmu účtovníka. Aby mohol bez akéhokoľvek jasného názoru, vízie alebo odvahy tárať na akúkoľvek tému, používa výhovorku „centrizmu“ a „kompromisu“.

Po druhé, súčasťou tohto vzorca bolo aj to, keď v minulosti v Nemecku i v zahraničí vyvolal pochybnosti tým, že sa vraj snažil poukázať na dvojznačnosť v tom, čo by malo byť jasnou preferenciou zahraničnej politiky. K Rusku je relatívne mäkký a (podobne ako Merkelová, no na rozdiel od Zelených) chce dokončiť kontroverzný plynovod Nord Stream II medzi Ruskom a nemeckým baltským pobrežím. Rovnako mudrlantsky sa vyjadril aj v súvislosti s Čínou. Dokonca vyjadril prekvapivo „nuansovaný“ názor na odsúdenie vražedného sýrskeho diktátora Baššára Asada.

Po dvoch porážkach

Je pravda, že alternatívny kandidát Söder má tiež svoje slabiny. V minulosti sa prejavoval oportunisticky, keď zmenil svoje postoje tak, aby zodpovedali duchu doby – povedzme pri migrácii alebo zmene podnebia –, až podozrivo ľahko. Ak vyvoláva v oblasti zahraničnej politiky, ktorá má v nemeckej politike tendenciu hrať okrajovú úlohu, menej rozpakov ako Laschet, je to preto, lebo o nej takmer nehovoril.

Ale Söder má na rozdiel od Lascheta talent byť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Olaf Scholz

Komentáre

Teraz najčítanejšie