Denník N

Traja chronicky chorí ľudia hovoria o hneve, beznádeji a strachu, ktorý cítia pri čakaní na očkovanie

Chronicky chorí ľudia, pre ktorých je koronavírus obrovským rizikom, zostávajú bez možnosti dať sa zaočkovať. Dúfali, že systém „čakárne“ im pomôže dostať sa k vakcíne skôr. Ten je však od soboty otvorený len pre ľudí nad 55 rokov a nedá sa v ňom uviesť, či má človek aj nejaké zdravotné problémy.

Skúšajú tak volať do nemocníc a očkovacích centier, aby ich zaradili aspoň do zoznamu náhradníkov, no mnohí dodnes nevedia, či sa im doň vôbec podarilo dostať. Najväčšia slovenská nemocnica Univerzitná nemocnica v Bratislave dokonca zmrazila zoznam náhradníkov, pretože je plný. Je v ňom takmer 22-tisíc ľudí, no denne im zvýši maximálne päť dávok vakcíny.

Na možnosť uchádzať sa o vakcínu tak čaká aj mechanik s pľúcami fungujúcimi len na polovicu, redaktor s diagnostikovanou agresívnou rakovinou a poradkyňa v oblasti ľudských zdrojov s ťažkým neurologickým ochorením. Tu sú ich príbehy.

Ak ochoriem, zrejme by ma ani neliečili

János Vasik má 47 rokov, tri dospievajúce deti a minulý rok mu diagnostikovali agresívnu rakovinu prostaty. „Každý deň existuje šanca, že covid dostanem. V takom prípade pravdepodobne zomriem,“ hovorí Vasik. „Bez hystérie hovorím, že v takom prípade

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko, Zdravie

    Teraz najčítanejšie