Denník N

Koniec Putinovej éry sa blíži. Historik Galeotti rozoberá ruské dejiny od Vikingov zo severu po cára, ktorý vedie skrytú vojnu proti Európe 

Od pohanov po Putina. Mark Galeotti napísal novú knihu o ruských dejinách. Foto - TASR/AP, Penguin, Vladimír Šimíček
Od pohanov po Putina. Mark Galeotti napísal novú knihu o ruských dejinách. Foto – TASR/AP, Penguin, Vladimír Šimíček

Takto svoju históriu Kremeľ vidieť nechce: po knižke o Putinovi napísal uznávaný britský expert Stručné dejiny Ruska bez mýtov a falošných naratívov.

Po knihe o ruskej mafii a útlej publikácii Musíme si pohovoriť o Putinovi vyšla Markovi Galeottimu, britskému historikovi a špecialistovi na Rusko, nová kniha A Short History of Russia (Stručná história Ruska). Vo veľkom rozhovore sa rozprávame o tom:

  • či považuje Rusko za európsku alebo skôr ázijskú krajinu;
  • prečo je optimista, keď ide o éru, ktorá príde po Putinovi;
  • ako bude vyzerať Rusko s novou generáciou politikov;
  • o ruských obavách z Číny, ktoré sú také desivé, že sa radšej nevyslovujú;
  • ako by sa vyvíjalo Rusko, keby nemalo hlavné mesto v Moskve, ale v Kyjeve či Novgorode;
  • čo by sa stalo, keby sa Stalin nedostal k moci a prečo jeho krvavú kampaň nikto nezastavil;
  • o Putinovej skrytej vojne proti Západu;
  • o obave, že Čína rozbehne hybridnú vojnu na spôsob Ruska.

Prečo je pre Kremeľ také dôležité mať pod kontrolou interpretáciu vlastných dejín? 

Snaží sa vyberať si svoju históriu tak, aby zapadala do naratívu Ruska, ktoré je silné, len keď je jednotné a disciplinované a vedené mocným vládcom. Ale druhý dôvod je ešte jednoduchší. V Rusku existuje dosť rozšírený názor, že v podstate iba Rusi môžu skutočne porozumieť svojej krajine, a preto píšu svoje verzie dejín.

Ktorý z historických mýtov považujete za najdôležitejší? 

Myslím si, že je to mýtus o výnimočnosti. Mýtus, ktorý hovorí, že Rusko je akási špeciálna krajina, úplne oddelená od ostatných. Z istého uhla pohľadu je každá krajina svojím spôsobom jedinečná a každý človek je jedinečný. A všetci tomu radi veríme. Myslím si, že ani Británia v tom nie je výnimka, keď o sebe hovorí ako o globálnej Británii. Lenže v Rusku sa dostávame s týmto „exceptionalizmom“ do problému, keď je spoločnosť z politických dôvodov zmobilizovaná. Keď tvrdia: my nie sme Európania, nie sme ani Ázijčania, sme svojskí a výnimoční, a preto nejako automaticky musíme byť oddelení od zvyšku sveta a zvyšok sveta musí uznať našu výnimočnosť. Nájdeme to napríklad pri tom, čo Rusi nazývajú Veľká vlastenecká vojna, teda druhá svetová vojna. A ten mýtus výnimočnosti sa spája so všetkým možným. Chcú ním povedať, že Rusko by malo byť akceptované ako spasiteľ sveta. To mu dáva špeciálny status, ktorý je však veľmi problematický.

Takže, čo si myslíte, je Rusko viac európske alebo ázijskejšie? 

Som presvedčený, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

História

Rozhovory

Ruskí špióni

Vladimir Putin

Svet

Teraz najčítanejšie