Denník N

Výmena Igora Matoviča nestačí

Vládna kríza nie je založená na politických sporoch, ktoré sa dajú riešiť, ale na osobných antipatiách členov vlády a ich nedospelom správaní. A to možno riešiť len ťažko.

Autorka je poslankyňa Európskeho parlamentu za stranu Smer

Desaťdňové ultimátum na odchod predsedu vlády v podobe „ak odíde Matovič, odíde možno aj Sulík; ak neodíde, zbalí sa celá SaS“. Veronika Remišová síce nikam odchádzať nechce, no jej poslanecký klub v Národnej rade prakticky už neexistuje a jej ministerka spravodlivosti, ktorá ako štátna tajomníčka sedela už vo Ficovej a v Pellegriniho vláde, si zrazu svoje ďalšie pokračovanie pod Matovičovým vedením nevie predstaviť.

Kollárova rodina rozpráva o cirkuse a sama doň pridáva absurdné predstavenie v podobe nezmyselnej demisie „Posledného križiaka“. Tá nemá vôbec žiaden vplyv na riešenie dlhodobých vládnych sporov, preto si ju inak ako v súvislosti s väzobným stíhaním jeho kamaráta, dnes už bývalého riaditeľa Slovenskej informačnej služby, ani nemožno vysvetliť. Demisia z „jasného neba“, pri ktorej netušíme, kto má byť nástupcom, zatiaľ čo ľudia musia pre nastavené schémy pomoci často vracať aj to málo, čo im ministerstvo práce doposiaľ poslalo, prípadne sa pomoci ešte stále nedočkali. Dôležitými opatreniami na okamžité zmiernenie dosahov pandémie a motivácie dodržiavať epidemické pravidlá malo byť zvýšenie pandemickej OČR, pandemickej PN či takzvaného covidového príplatku na členov domácnosti. Nič z toho sa však pod Krajniakovým vedením neudialo.

Igor Matovič nie je v politike žiaden nováčik a vôbec sa v nej nezmenil. Napokon, priviedol ho do nej Richard Sulík. To, že nedrží dohody, je konfliktný, zákerný, sebastredný a nie je schopný manažérsky, osobnostne či komunikačne viesť vládu, ako o ňom teraz vyhlasuje práve predseda SaS a pridávajú sa ďalší koaliční partneri, vedeli dávno pred tým, ako s ním pred rokom išli do vlády. Neobstojí preto, že je jeho správanie v pozícii predsedu vlády nejakým prekvapením. Zároveň neplatí, že sám Matovič je zlý a všetci ostatní sú dobrí, ako sa nám to teraz tí, čo žiadajú jeho odchod, snažia nahovoriť.

Vládna kríza nie je založená na politických sporoch, ktoré sa dajú riešiť, ale na osobných antipatiách členov vlády a ich nedospelom správaní. A to možno riešiť len ťažko. A tak zatiaľ čo na Slovensku počas lepších dní zomierajú desiatky ľudí, počas horších viac ako sto denne, prioritou vládnych predstaviteľov nie sú občania ani štát, oni sú schopní riešiť niekoľko týždňov len samých seba.

Celú spoločnosť sužovanú pandémiou a chaotickými opatreniami otravujú vzájomnou neznášanlivosťou a amaterizmom. Vôbec nič iné za svoj prvý rok nestihli. Pre toto všetko výmena premiéra nestačí. Zodpovední za tento marazmus sú totiž všetci spoločne. Jediným férovým a čistým východiskom zo súčasnej situácie je tak dohoda predstaviteľov politických strán na konaní predčasných parlamentných volieb.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Hegerova vláda

Politici píšu

Komentáre

Teraz najčítanejšie