Denník N

Od odpočúvania až po krokodíla Dundeeho. Matovičove gestá vyvolali konšpirácie, čo nimi chcel povedať

Matovičove gestá, ktoré ukazoval popri čakaní na stretnutie s prezidentkou. Foto - TASR a Denník N
Matovičove gestá, ktoré ukazoval popri čakaní na stretnutie s prezidentkou. Foto – TASR a Denník N

Premiér Igor Matovič už týždeň takmer vôbec nekomentuje politickú situáciu na Slovensku. Na Facebooku, kde predtým zverejňoval väčšinu svojich stanovísk, publikoval posledný príspevok minulý utorok.

Novinári mu mohli klásť otázky naposledy minulý štvrtok, keď na tlačovej konferencii oznámil odchod Mareka Krajčího z ministerstva zdravotníctva. Túto stredu sa vyjadril len k odchodu Milana Krajniaka z ministerstva práce a označil ho za jedného z najlepších ministrov súčasnej vlády.

Novinárov ignoroval aj v utorok v Prezidentskom paláci. Keď sa ho novinárka pred rokovaním so Zuzanou Čaputovou spýtala, či zvažuje demisiu, napomenul ju, že je to len fototermín, na ktorom sa nekladú otázky.

Potom ukázal dve gestá.

Prvým gestom vytvoril pomocou ukazováka a prostredníka písmeno V. Pri druhom geste zdvihol palec a malíček. Zodvihnuté pri uchu môžu znamenať telefonovanie, no premiér si ho priložil na hruď. Druhé gesto zopakoval aj vtedy, keď už sedel s prezidentkou za stolom, no tentoraz mal ruku pod úrovňou stola blízko stehna.

Video: Ako Igor Matovič u prezidentky ukazoval gestá (autorka: Martina Koník)

Posunkový jazyk to nie je

Aj keď môžu gestá vyzerať ako znaky posunkového jazyka, nie je to tak. Predseda Slovenského zväzu posunkujúcich Jaroslav Cehlárik tvrdí, že posunkujúci na Slovensku tomu nerozumejú.

Druhý znak, teda zodvihnutý palec a malíček, v posunkovom jazyku existuje, ale

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie