Denník N

V lete sa bude cestovať s COVID pasmi. EÚ myslí aj na tých, čo sa zaočkujú Sputnikom

Zdroj - EK
Zdroj – EK

Slovensko spoločné európske osvedčenie podporuje od začiatku a súhlasí aj s tým, ako ho navrhla Komisia, vraví Martin Klus.

Európska komisia v stredu predstavila návrh digitálneho zeleného osvedčenia, ktorý má priniesť postupný návrat k normálnemu životu aj letné dovolenky. Bude v dvoch jazykoch, elektronický aj papierový a s informáciou, či je jeho držiteľ zaočkovaný, otestovaný alebo prekonal covid.

Pre Slovensko, ktoré nakúpilo vakcínu Sputnik V, je dôležitá odpoveď na otázku, či sa bude na celoeurópskej úrovni pri cestovaní uznávať aj očkovanie touto vakcínou, ktorú zatiaľ neschválila Európska lieková agentúra (EMA).

Odpoveď znie, že je to na členských štátoch. Osvedčenia ľudí, ktorí sú očkovaní registrovanou vakcínou, musia podľa návrhu Komisie krajiny automaticky uznať. Pri vakcínach, ktoré zatiaľ neschválila Európska lieková agentúra, budú mať štáty voľbu – môžu sa rozhodnúť, že ich budú uznávať.

„Údaj o týchto vakcínach môže byť zahrnutý do osvedčení a bude závisieť od každej konkrétnej členskej krajiny, či bude to osvedčenie považovať za vstupenku k nim,“ povedal podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič.

Platí teda, že obyvatelia Maďarska zaočkovaní čínskou či ruskou vakcínou budú môcť prísť na Slovensko, ak sa slovenská vláda rozhodne, že je to v poriadku. Samozrejme, ak v čase zavedenia COVID pasov tieto vakcíny ešte nebudú schválené na európskej úrovni.

Informácia o vakcíne nebude jediná, ktorá sa bude do preukazu zapisovať. Cestovanie umožní aj

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska únia

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Svet

    Teraz najčítanejšie