Denník N

Kedy budeme očkovať deti? Prvé testy už robí Pfizer, Moderna aj AstraZeneca

.
.

Nový koronavírus ohrozuje deti zápalovými ochoreniami, v nemocnici ich už skončili desiatky. Výrobcovia vakcín, ktoré už používame na Slovensku, tieto isté látky testujú už aj na deťoch.

Keď budú proti covidu zaočkovaní dospelí, na rad prídu aj deti. Všetky spoločnosti, ktorých vakcíny už používame na Slovensku, aktuálne robia štúdie aj pre nižšie vekové skupiny. Dokončené by mali byť do jesene.

Očakávať, že budeme mať deti zaočkované začiatkom budúceho školského roka pred nástupom chladných dní, je však optimistické.

Na začiatku pandémie posielali rodičia svoje deti do školy s presvedčením, že covid je k najmenším v podstate láskavý a takmer sa ich netýka. Dnes už vieme, že to neplatí. Napríklad britský variant vírusu sa výraznejšie šíri aj medzi deťmi.

Viaceré školy, ktoré otvorili svoje brány vo februári, sa znova zavreli, lebo sa stali epicentrom „malých školských epidémií“. Za február sa v školách a škôlkach nakazilo najmenej 228 detí mladších ako desať rokov a pravdepodobne to bolo ešte viac, keďže takéto malé deti na Slovensku systematicky netestujeme. Zrejme potom nákazu šírili ďalej v rodine.

Hoci majú deti často bezpríznakový alebo ľahký priebeh choroby, pribúdajú aj detskí pacienti, ktorí sa dostávajú do nemocníc. A to aj v ťažkých život ohrozujúcich stavoch. V priebehu januára sme zdokumentovali niekoľko takýchto prípadov.

Ak máme mať na kolektívnu imunitu zaočkovaných 70 až 90 percent populácie, bez detí to nepôjde.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Príroda

    Slovensko, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie