Denník N

Podporuje aj táto vláda biomasaker?

List eurokomisárke od ministrov nie je post na Facebooku, ale je to naozaj prejavenie pozície krajiny.

Autor je poslancom Európskeho parlamentu za PS

Minister hospodárstva sa podpísal pod list požadujúci premenovanie drancovania lesov na zelenú investíciu a minister životného prostredia buď o tom nevie, alebo je len ticho. Áno, o funkčnosti, či skôr nefunkčnosti vlády by sme teraz vedeli písať celé eseje. No veľmi ma mrzí, že ani minister Budaj, ktorý sám v roku 2018 bojoval proti biomasakru, sa doteraz jasne nevyhranil voči Richardovi Sulíkovi, ktorý minulý týždeň podporil na európskej úrovni oslabenie kritérií udržateľného využívania biomasy v návrhu taxonómie zelených investícií EÚ.

Vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík spolupodpísal list európskej komisárke Mairead McGuinnessovej, v ktorom žiada, aby všetky formy tuhých, plynných a kvapalných bioenergetických palív, ktoré sú udržateľné podľa smernice o obnoviteľných zdrojoch energie, boli vyhlásené za dlhodobo udržateľné zdroje energie. Pritom je známe, že táto smernica nedostatočne chráni biodiverzitu a vedie k ničeniu lesov.

Zjednodušene povedané, v praxi by to znamenalo, že výrub a spaľovanie stromov u nás, ale napríklad aj v Amazónii, by sme mohli označovať ako zelenú investíciu. Preto som ešte minulý týždeň požiadal ministra Budaja, aby sa spoločne so mnou postavil proti tejto požiadavke. Zatiaľ, žiaľ, bez odpovede.

Ministerstvo hospodárstva podľa všetkých informácií tvrdí, že minister Sulík postupoval len v zmysle oficiálnej slovenskej pozície, na ktorej pracoval aj rezort životného prostredia.

Ak ide o oficiálnu slovenskú pozíciu, tak sa mi natíska niekoľko znepokojujúcich otázok. Najmä však jedna. Podporuje minister Budaj potichu biomasaker? Rád by som totiž veril, že tomu tak nie je. A ešte v opačnom poradí – vedel vôbec minister Budaj o aktivitách Richarda Sulíka? List eurokomisárke od ministrov predsa nie je post na Facebooku, ale je to naozaj prejavenie pozície krajiny.

Som presvedčený, že by bolo v záujme ministra Budaja, aby sa vo veci necitlivého využívania lesov na biomasu vyjadril.

Rád by som zdôraznil, že ak tento návrh na európskej úrovni prejde, zodpovednosť za výrub našich lesov nebude na Bruseli, ale na členských štátoch vrátane Slovenska. Lebo to boli práve národní ministri, v tomto prípade minister Sulík, ktorí sa pod biomasaker podpísali.

Maslo bude na hlavách ministrov Sulíka a Budaja. Za národné pozície je predsa zodpovedná vláda. Ak sa Jánovi Budajovi nepodarí zmeniť ju, bude to nielen veľká jazva na jeho úrade, ale hlavne veľká prehra pre lesy. Nielen tie slovenské.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Politici píšu

Komentáre

Teraz najčítanejšie