Denník N

Videli sme, ako sa kloktaním otestovali deti v Plaveckom Štvrtku. Testy si už školy môžu objednať

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič
  • Kloktanie prebehlo cez víkend na 15 školách, otestovalo sa viac ako 500 detí, z toho mali len dvaja pozitívny výsledok.
  • Kým doteraz bolo kloktanie určené len pre deti od 5. do 9. ročníka, ministerstvo ho ponúka aj mladším deťom. 
  • Ministerstvo neodpovedá, či bude dodávať učiteľom k testom aj ochranné obleky. 

Je to dobrý trik a riaditeľka Základnej školy v Plaveckom Štvrtku ho pozná – ak chceš pozornosť detí odtrhnúť od niečoho stresujúceho, sústreď ich záujem na niečo úplne iné. Práve sa prvýkrát testujú kloktaním a pre školákov je to stres, robia to prvýkrát.

A tak Marianna Korbelová v piatok ráno zakričí na svojho kolegu, mladého telocvikára: „Michal, môžeš behať aspoň 30 sekúnd z jednej strany chodby na druhú?“ Pred riaditeľkou stojí niekoľko žiakov. Tekutinu musia kloktať aspoň 15 až 30 sekúnd a telocvikár vie, že približne toľko mu trvá zabehnúť na koniec dlhej chodby a naspäť.

Video: Po mesiaci od otvorenia škôl minister netuší, ako sa šíri nákaza v triedach (autorky: Denisa Gdovinová, Martina Koník)

Zatiaľ čo beží, jeden zo žiakov si naleje do úst tekutinu a kloktá, až kým slaný roztok nevypľuje do skúmavky. Dve dievčatá to sledujú s hrôzou v očiach. Prešla pol minúta, experiment sa podaril. „To fakt nie je nič hrozné,“ oznámi odvážny piatak ostatným po tom, čo vypľuje tekutinu.

Nakoniec to zvládli všetky deti od 5. až do 9. ročníka v Základnej škole v Plaveckom Štvrtku. Ministerstvo školstva zaslalo minulý víkend kloktacie testy školám, ktoré si ich objednali. Zatiaľ sú určené len deťom na druhom stupni základných škôl, ktoré nemajú možnosť sa učiť dištančne. Cez víkend si to vyskúšalo 15 škôl a rezort školstva tvrdí, že to bol úspech.

Kloktanie teraz ponúka aj mladším deťom. Školy si tieto testy môžu objednať,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Branislav Gröhling

Koronavírus

    Školstvo

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie