Denník N

Je to pošliapavanie spravodlivosti a vtip, píšu švajčiarske médiá o zrušenom zjazde

Sofia Goggiová (uprostred) s malým glóbusom za celkové prvenstvo v zjazde SP. Druhá skončila Corinne Suterová (vľavo), tretia Lara Gutová-Behramiová (vpravo). Foto - TASR/AP
Sofia Goggiová (uprostred) s malým glóbusom za celkové prvenstvo v zjazde SP. Druhá skončila Corinne Suterová (vľavo), tretia Lara Gutová-Behramiová (vpravo). Foto – TASR/AP

Švajčiarsko má po zrušenom stredajšom zjazde na domácej zjazdovke v Lenzerheide istý ďalší malý krištáľový glóbus.

Po predčasnom triumfe Lary Gutovej-Behramiovej v super G z konca februára prisúdilo husté sneženie vo švajčiarskom stredisku konečné víťazstvo v mužskom zjazde 34-ročnému Beatovi Feuzovi, ktorý v siedmich zjazdoch nazbieral 486 bodov.

Najlepším mužským zjazdárom SP je štvrtýkrát za sebou, čím vyrovnal rekord špecialistu Franza Klammera z rokov 1975 až 1978, informuje portál Neveitalia.

Feuzovi pritom ešte pred niekoľkými rokmi hrozila pre silný zápal v ľavom kolene amputácia nohy.

U žien získala celkové prvenstvo Talianka Sofia Goggiová, ktorá mala pred druhou Corinne Suterovou k dobru 70 bodov. Talianka má z piatich štartov v zjazde v tejto sezóne SP bilanciu štyri víťazstvá a jedno druhé miesto.

Koncom januára však utrpela zranenie pravého kolena, pre ktoré vynechala zvyšok sezóny. Napriek tomu bola v Lenzerheide na prekvapenie mnohých pripravená štartovať.

Na lyže sa napokon ani nemusela postaviť, pretože podľa pravidiel Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS) sa zrušené preteky počas finále SP nesmú presunúť na iný termín a poradie jednotlivých disciplín je nemenné.

„Aj keby sa vyčasilo napríklad v piatok, keď sa pôjde tímová súťaž, v ktorej sa top pretekári asi ani nepredstavia, rýchlostné preteky sa už neuskutočnia. Súťažný program je nemenný, hoci to veľa ľudí kritizovalo,“ vysvetľoval pre Denník N holandský novinár Eric Willemsen, ktorý od roku 2006 pokrýva alpské lyžovanie pre spravodajskú agentúru AP.

„Rozumiem tomu, že sezónu nemožno donekonečna predlžovať. V istom bode si musíte povedať, že sezóna sa týmto dňom končí. Ale nevidím veľmi zmysel v tom, že v týchto posledných pár dňoch nie je vôbec žiadna flexibilita,“ dodáva.

Prísne pravidlá sa nepáčia ani švajčiarskym médiám, hoci aj vďaka nim získal Feuz ďalší zjazdársky glóbus.

V Lenzerheide sa rozhoduje o siedmich z desiatich glóbusov, „nezmyselné pravidlá“ však ničia súťažné napätie, komentoval Mathias Germann zo švajčiarskeho Blicku.

Kritizoval najmä piatkové tímové preteky, ktoré sú podľa neho bezvýznamné a zaberajú miesto zjazdu. „Nikto tomu nerozumie. Je to vtip.“

„Prečo je FIS taká neflexibilná? Možno je to logistikou pri príprave pravidiel. Alebo predajom lístkov. Televízne práva takisto zohrali svoju úlohu, rovnako aj strach, že domáca krajina by mohla ťažiť z odkladania pretekov,“ dodal Germann s tým, že stanovy FIS by sa mali v budúcnosti zmeniť.

„Zrušením zjazdov FIS opäť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Petra Vlhová

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie