Denník N

Už keď sme s Veronikou videli žiačku Vlhovú, hovorili sme si, ako krásne lyžuje, spomína Timotej Zuzula

Petra Vlhová počas 1. kola obrovského slalomu v Jasnej. Foto - TASR/Martin Baumann
Petra Vlhová počas 1. kola obrovského slalomu v Jasnej. Foto – TASR/Martin Baumann

Petra Vlhová je blízko k zisku veľkého krištáľového glóbusu za celkové víťazstvo vo Svetovom pohári. Sezónu pozorne sleduje aj Timotej Zuzula, otec a bývalý tréner Veroniky Velez-Zuzulovej, ktorý v súčasnosti spolukomentuje prenosy na RTVS.

O Petre Vlhovej a Svetovom pohári sme sa rozprávali po zrušení stredajšieho zjazdu v Lenzerheide. V rozhovore hovorí aj o tom:

  • prečo si nemyslí, že zrušený zjazd Vlhovú zvýhodnil;
  • či je Livio Magoni trénerský fanatik;
  • či je veľký glóbus cennejší ako olympijská medaila;
  • či Vlhovej naozaj pred Jasnou pomohla zmena lyží.

Je všeobecne známe, že ste spoločne s dcérou Veronikou na začiatku kariéry pomáhali aj Petre Vlhovej. Kedy ste si ju prvý raz všimli?

Nechcem si robiť zásluhy na Petrinej kariére a nepotrpím si na to.

Nepamätám si rok, ale bolo to na majstrovstvách Slovenska v Jasnej, na ktorých bola ako predjazdkyňa. Vekom bola ešte len žiačka, ale veľmi ma upútal jej prejav. S Veronikou sme si už vtedy hovorili: „Tá dievčina krásne lyžuje, pozri, aký má cit.“

O rok ju začal trénovať Ivan Iľanovský a pred sezónou sme spoločne na ľadovci strávili celú prípravu. Nikdy sme sa nebránili vziať niekoho so sebou, ale museli sme v ňom vidieť talent a potenciál. Ivan ako prvých priviedol Žampovcov a potom Petru a svojho času sme tvorili spoločný tím. Teraz všetci traja jazdia Svetový pohár.

Už vtedy na ľadovci sme si vraveli, že by raz mohla vyhrať veľký glóbus, pretože na to mala všetky predpoklady a zázemie na Slovensku bolo tiež už trochu iné. Už sme vedeli, ako funguje veľké lyžovanie.

Aký vplyv na Vlhovej kariéru mal tréner Ivan Iľanovský?

Myslím si, že nebyť Ivana, dnes možno ani nelyžuje. Keď skončila žiacku kategóriu, nemala trénera, ktorý by ju niekam posunul. Ivan bol dobrý lyžiar a československý reprezentant a ako tréner s ňou strávil päť rokov. Získala s ním titul juniorskej majsterky sveta, prvé pódiá v Európskom pohári a napokon aj prvé víťazstvo vo Svetovom pohári.

Čo sa v jej kariére zmenilo príchodom Livia Magoniho?

Veľký rozdiel je v tom, že Ivan bol

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Petra Vlhová

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie