Denník N

Baťová: Po statuse premiéra som zástupkyni EMA poslala kvety. Na druhý deň som nechcela ísť do práce

Zuzana Baťová. Foto - archív Z. B.
Zuzana Baťová. Foto – archív Z. B.

Chcem si len dokončiť svoju prácu k Sputniku. To je môj horizont nateraz, hovorí šéfka Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Zuzana Baťová o tom, či plánuje odísť z úradu.

Šéfka Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Zuzana Baťová v rozhovore hovorí o konflikte s premiérom,

  • o posudzovaní Sputnika V,
  • o tom, či zvažuje svoj odchod,
  • aj o AstraZenece.

Ako sa v tieto dni cítite vo svojom úrade?

Mám veľmi veľa práce, a tak nemám čas sa zastaviť a riešiť, ako sa cítim, ani to, či som hladná alebo smädná.

V utorok štátna tajomníčka ministerstva zdravotníctva Jana Ježíková povedala, že na budúci týždeň zverejníte stanovisko k Sputniku V. Stíhate to?

Áno, toto je termín, keď sa dokončia laboratórne kontroly, uzavrieme posúdenie dodanej dokumentácie a budeme mať aj závery z fyzickej kontroly v mieste výroby. Tento termín je reálny.

Kontrola prebieha momentálne aj priamo v Rusku u výrobcu. Koľko kontrolórov je tam a ako to prebieha?

Nevedela som, že táto informácia je vôbec verejná. Za normálnych okolností sa dátumy kontrol u výrobcu vôbec nezverejňujú. Budem konzistentná, a kým nemáme záverečnú správu z kontroly, tak sa k tomu bližšie vyjadrovať nebudem.

Keď skončí kontrola v Rusku, budete mať dostatok informácií, ako a v akom prostredí boli vyrobené vakcíny, ktoré máme na Slovensku?

Neviem vám odpovedať, lebo nemáme ešte závery z kontrolnej návštevy. Neviem, ako dlho nám bude umožnené kontrolovať miesta, ktoré to budú, čo všetko budeme môcť vidieť. Je to veľmi predčasné.

Podľa štátnej tajomníčky vyzerá priebežné hodnotenie Sputnika dobre. Ako to vnímate vy?

Zverejnené boli zatiaľ výsledky z morčiat a myší. Ide o jednu čiastkovú laboratórnu kontrolu danej šarže a tá má vyhovujúci výsledok. V Biomedicínskom centre Slovenskej akadémie vied sa kontrolujú ďalšie parametre dovezenej šarže, je ich okolo 15. Niektoré výsledky už máme a niektoré budú na budúci týždeň.

Prečo ste testovali vakcínu na myšiach a škrečkoch a pri iných vakcínach ste to nerobili?

Pri kontrole šarží, ktoré majú byť v krajine používané, sa musia zopakovať výstupné kontroly, ktoré robil výrobca. Nemá zmysel, aby sme si vymýšľali iné skúšky. O tom je nezávislá kontrola – keď sa vyrobí šarža, na konci si ju skontroluje výrobca a rovnaké metódy a skúšky musia urobiť akreditované laboratóriá a 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie