Denník N

Baumax hľadá kupcu, záujem môže mať OBI

Foto – TASR
Foto – TASR

Ak sa rakúsky reťazec z nášho trhu nestiahne, zrejme niektoré predajne zavrie.

Rakúsky reťazec Baumax skúša nájsť záujemcov, ktorí by prevzali jeho hobbymarkety v niekoľkých európskych krajinách. Informovaný zdroj pre Denník N potvrdil, že vypísal medzinárodnú ponuku, ktorú by chcel uzavrieť v druhej polovici januára.

Už vlani Baumax ohlásil, že sa stiahne z Bulharska, Rumunska a Turecka, avizoval tiež, že uzavrie obchody v Slovinsku a Maďarsku. Portál Kurier.at. upozornil, že si na to najal taliansku investičnú banku Mediobanca.

Predajom pobočiek v piatich štátoch sa snaží majiteľ reťazca Karlheinz Essl zachrániť spoločnosť, ktorá sa dostala do problémov najmä vďaka poklesu tržieb na východoeurópskych trhoch. Na ozdravenie firmy má čas do roku 2016.

S naším trhom rátali

Do akej miery zmenšovanie siete predajní alebo možný predaj zasiahne aj slovenský trh, nie je zatiaľ úplne jasné. Informované zdroje naznačili, že by reťazec mohol uvažovať o postupnom predaji niektorých obchodov u nás, prípadne už aj o ňom rokovať.

Monika Voglgruber z rakúskej centrály pre Denník N povedala, že Baumax s podporou partnerských bánk pokračuje v reštrukturalizácii podľa plánu až do roku 2016. „To platí aj pre slovenskú pobočku,“ dodala.

Tvrdí, že o stiahnutí z chorvátskeho trhu sa rozhodne v najbližších mesiacoch.  „Na ostatných trhoch – v Rakúsku, Česku, Slovinsku a Maďarsku – pokračuje reštrukturalizácia podľa plánu,“ tvrdí.

Developeri zatiaľ mlčia

Informácie o možných ponukách hobbymarketov Baumax na Slovensku na predaj oslovení zástupcovia firiem z realitného biznisu zatiaľ nepotvrdili.

Poradenská a realitná spoločnosť Cushman & Wakefield tvrdí, že nemá o aktivitách tohto reťazca dosť relevantných informácií.

Peter Pohanka z oddelenia maloobchodných priestorov spoločnosti CBRE Slovensko pripomenul, že Baumax je jedným z najstabilnejších a najsilnejších reťazcov v segmente Do It Yourself/ Urob si sám na Slovensku. „Každá spoločnosť flexibilne reaguje na vývoj makroekonomickej situácie a podmienok na trhu, ktoré sa za 20 rokov dynamicky menili. Príkladom je zmena využitia prevádzky Baumax v Bratislave na Lieskovskej ulici,“ dodal.

Silné zázemie tejto siete podľa neho potvrdzuje to, že Baumax prevádzkuje svoje obchody zásadne vo vlastných priestoroch.

Zavrú niektoré obchody?

Ak firma, ktorá pôsobí v maloobchode, hovorí o reštrukturalizácii, signalizuje to podľa analytika obchodu Ľubomíra Drahovského dve veci. „Alebo sa snaží optimalizovať tržby a chce ďalej ostať na trhu, alebo sa pripravuje na odchod z trhu a hľadá vhodného kupca,“ povedal pre Denník N.

Myslí si, že ak sa aj majitelia Baumaxu nerozhodnú predať obchody vo viacerých krajinách v jednom balíku, na Slovensku sieť predajní zredukujú. Predpokladá pritom, že by z dnešného zoznamu 14 predajní mohol časom vypadnúť jeden z troch hobbymarketov v Bratislave a jedna z prevádzok na strednom Slovensku.

Prevezme ich OBI?

Na rozdiel od rakúskeho či českého trhu, kde pôsobí viac reťazcov, ktoré sa zameriavajú na predaj tovaru pre dom a záhradu, má u nás Baumax menej konkurentov. V diskusiách o tom, kto by mohol jeho predajne v prípade predaja prevziať, sa spomína najmä nemecká sieť OBI.

Tá na Slovensku ešte zatiaľ nie je, no v minulosti naznačovala, že má záujem sa na náš trh dostať. Portál Kurier.at v novembri napísal, že OBI má záujem prevziať predajne, ktoré bude predávať Baumax nielen v Rakúsku, ale aj v zahraničí.

Hornbach už má predajne v Bratislave a Košiciach, preto by zrejme nemal záujem o prevzatie všetkých obchodov Baumaxu u nás. Ucelená sieť hobbymarketov na predaj vo veľkých mestách by tak mohla okrem reťazca OBI prilákať na Slovensko pôvodom francúzsky reťazec Castorama, pôsobiaci v Poľsku, alebo nemecký Bauhaus, ktorý je už aj na českom trhu.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Problémy Carrefouru

Ekonomika

Teraz najčítanejšie