Denník N

Prípad Majský: Ako označil prokurátora za psychopata a kde urobil majster obštrukcií chybu

Jozef Majský na súde v roku 2009. Foto - TASR
Jozef Majský na súde v roku 2009. Foto – TASR

Bodka za procesom s Jozefom Majským v prípade tunelovania nebankoviek prišla 19 rokov po jeho prvom zadržaní, definitívne rozhodnutie padlo až v Česku.

Boli časy, keď sa takmer neudiala významnejšia spoločenská udalosť bez účasti Jozefa Majského. Fotografi fotili a televízie nakrúcali „veľkopodnikateľa“, zakladateľa Sipox Holdingu, zväčša so širokým úsmevom.

V deväťdesiatych rokoch minulého storočia bol ešte Majský považovaný za vplyvného muža s kontaktmi na politikov, vďaka čomu sa stal nedotknuteľným.

Všetko sa to zmenilo na jeseň 2002, keď ho polícia zadržala pri pokuse prejsť slovensko-rakúsku hranicu. Sedel v aute svojej vtedajšej manželky Diany Dubovskej (dnes Štrofovej), ktorá ako poslankyňa HZDS využila diplomatický pruh.

Bolo to potom, ako neprišiel na predvolaný výsluch v prípade tunelovania nebankových spoločností BMG a Horizont. Ich pobočky boli už viac ako polroka zavreté a ľudia, ktorí do nich vložili svoje úspory, začali chápať, že o ne skutočne prišli.

BMG a Horizont vybrali od ľudí vyše dve miliardy eur, podpísali zhruba 865-tisíc zmlúv.

Majského zatknutie spred takmer dvadsiatich rokov sa dnes dá prirovnávať k obvineniu Mariana Kočnera v júni 2018 v prípade zmenky. Bola to obrovská udalosť. Lenže zatiaľ čo Kočnera za falšovanie odsúdili do troch rokov, Majskému sa darilo unikať spravodlivosti šestnásť rokov.

Verdikt si napokon vypočul zhodou okolností pár dní po tom, ako právoplatne odsúdili Kočnera.

Koncom januára mu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Jozef Majský

Slovensko

Teraz najčítanejšie