Denník N

Riaditeľka Unicefu o detstve v čase vojny: Na strechách vidia snajperov a v škole sa učia rozoznať výbušniny

Výkonná riaditeľka UNICEF Slovensko Mária Sliacka. Foto: Archív M.S.
Výkonná riaditeľka UNICEF Slovensko Mária Sliacka. Foto: Archív M.S.

V Sýrii vyrastá generácia, ktorá nepozná nič okrem vojny.

Začne sa nálet, boj o mesto. Utekáš len v tom, čo máš na sebe, a možno sa už nikdy nevrátiš. Posúvaš sa spolu s konfliktom, piješ z rieky Eufrat a spíš v jame pod plachtou. Až kým neprídeš do vysídleneckého tábora. Aj takto vyzerá život sýrskych detí posledných desať vojnových rokov.

Za ten čas sa v krajine narodilo takmer päť miliónov detí, ktoré nič iné ako násilie nepoznajú. Preto okrem pomoci s pitnou vodou, jedlom, vzdelávaním či očkovaním treba sýrskym deťom pomôcť aj s ich nespracovanými traumami, lebo práve tie ich možno vedú k tomu, aby raz vstúpili do teroristickej organizácie, myslí si výkonná riaditeľka Unicefu Slovensko Mária Sliacka.

V rozhovore sa okrem iného rozprávame o:

  • každodennom živote sýrskych detí
  • komplikovanej distribúcii vojnového chleba, na ktorého chuť ľudia nie sú ani zvyknutí
  • zasklievaní okien na zdevastovaných školách, lebo ak sa tam nedá kúriť, nech tam aspoň nefúka
  • detskej práci, zdravotnej starostlivosti a pomoci humanitárnych organizácií

Sýrsky fotograf Bassam Khabieh dokumentoval každodenný život sýrskych detí. Na titulke jeho knihy robí dievčatko bubliny z bublifuku, v pozadí je zdevastovaná budova, z oblohy vraj predtým padla bomba. Dá sa na to zvyknúť si?

Človek si zvykne na čokoľvek. My si často vojnu predstavujeme ako z filmov, ale v skutočnosti sa bojuje v niektorých uliciach a zvyšok sa ako tak snaží žiť, v rámci možností. Deti na to však treba pripraviť aj psychicky, aj fyzicky, preto sa robí risk-mind education, keď sa deti na školách učia, ako rozoznať výbušniny, ako reagovať počas výbuchu, ako padnúť na zem, ako sa správať, keď nájdu mínu. Ľudia sú schopní prispôsobiť sa čomukoľvek. Horšie ako samotná vojna sú jej dôsledky.

Aké napríklad?

Po bombardovaní niekoľko dní nejde elektrina. Útoky môžu zasiahnuť vodné zdroje a nie je pitná voda. Matky zo stresu strácajú mlieko, a ak nie je pitná voda, nemajú ako zmiešať sušené náhrady mlieka pre svoje bábätká. Miešajú to s 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Vojna v Sýrii

Svet

Teraz najčítanejšie