Denník N

Petra Vlhová vyhrala Svetový pohár. Zlom v sezóne nastal, keď bola nálada na bode mrazu

Vlhová v cieli slalomu. Foto - TASR/AP
Vlhová v cieli slalomu. Foto – TASR/AP

Keď stratila vedenie, atmosféra v tíme nebola ideálna. „Magoni robil všetko pre to, aby Petru a ľudí okolo nej presvedčil, že to ešte dokážu zvrátiť,“ hovorí taliansky novinár Alessandro Poggi.

„Určite už spravila dosť pre to, aby získala celkové víťazstvo,” kričal komentátor Eurosportu Nick Fellows, keď Vlhovej zostávalo v druhom kole slalomu finále Svetového pohára obísť posledných pár bránok.

O niekoľko sekúnd neskôr sa Vlhová v cieli nehybne opierala o palice a zhlboka dýchala. S pohľadom upretým pod seba vyzerala, ako keby práve precitla z dlhého sna.

V tej chvíli to však už vedela. Práve sa vo švajčiarskom Lenzerheide stala víťazkou celkového poradia Svetového pohára. V cieli mala v tom momente druhý najlepší čas a hoci bolo jasné, že preteky nevyhrá, celkový triumf mala už v rukách.

Po niekoľkých sekundách sa narovnala, vzápätí si však sadla na zem. Na tvári mala výraz, ktorý prezrádzal, že na ňu doľahla únava z dlhej sezóny, v ktorej štartovala vo všetkých disciplínach.

„Ja si to momentálne ani neuvedomujem, stále som trošku sklamaná z toho slalomu. Na druhej strane, máme veľký glóbus, a to je naozaj veľká drina,” priznala v prvej reakcii pre RTVS.

„Mala som nejaké predstavy, aké náročné je získať celkové víťazstvo, no v realite je to ešte ťažšie. Bol to náš cieľ od začiatku sezóny, išli sme za tým a naozaj sa veľmi teším. Uvedomím si to asi až zajtra, keď ho budem mať v ruke,” dodala.

V sobotňajšom slalome napokon skončila šiesta, čím v poslednom slalome sezóny stratila nárok na malý glóbus pre najlepšiu slalomárku, hoci priebežné poradie disciplíny viedla od začiatku sezóny. V poslednej chvíli ju o 38 bodov predstihla sobotná víťazka a majsterka sveta Katharina Liensbergerová a druhá Mikaela Shiffrinová, ktorá má v konečnom hodnotení disciplíny o tri body viac než slovenská pretekárka.

Vlhová sa však v tom čase už objímala s otcom Igorom a pobozkala priateľa. Malý glóbus nezískala, ten veľký – a najdôležitejší – však áno.

Vlhovej sa teda podarilo to, čo ešte žiadnej Slovenke ani Slovákovi – vyhrala Svetový pohár v alpskom lyžovaní. Trofej si môže postaviť k dvom malým glóbusom za slalom a paralelné disciplíny z minulej sezóny. A, samozrejme, k šiestim medailám z majstrovstiev sveta.

V článku sa dočítate ako:

  • Vlhová zistila, že má na veľký glóbus;
  • sezónu ovplyvnila smrť otca Mikaely Shiffrinovej;
  • sa zrazu zjavila Lara Gutová-Behramiová;
  • Vlhovej otec povedal, že budúci rok zvolia inú taktiku;
  • Vlhová zlomila krivku na svojej domácej zjazdovke.

„Uvidíme, či tréning rýchlosti nebol zbytočný“

Už koncom marca 2020 prišla veľmi dôležitá správa – Petra Vlhová sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Petra Vlhová

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie