Denník N

Po roku mimo parlamentu sú maďarské strany slabšie ako kedykoľvek doteraz. Šancu na návrat stále nestratili

V lete 2020 podpísali lídri strán deklaráciu o zjednotení a vytvorení spoločnej strany. Za stolom v auguste sedeli predseda Mosta-Híd László Sólymos (vľavo), predseda SMK Krisztián Forró (uprostred) a predseda Spolupatričnosti Szabolcs Mózes. Foto - TASR
V lete 2020 podpísali lídri strán deklaráciu o zjednotení a vytvorení spoločnej strany. Za stolom v auguste sedeli predseda Mosta-Híd László Sólymos (vľavo), predseda SMK Krisztián Forró (uprostred) a predseda Spolupatričnosti Szabolcs Mózes. Foto – TASR

Po prvom roku od vypadnutia bugárovcov z parlamentu dosahujú maďarské parlamentné strany dlhodobo najhoršie výsledky v prieskumoch. Nemusí to však znamenať ich koniec, tvrdia odborníci.

Je rok po voľbách, v ktorých sa maďarské strany prvýkrát od roku 1993 nedostali do parlamentu, rozhovory o ich spájaní sú zatiaľ bez výsledkov a prieskumy straníckych preferencií ukazujú historicky najhoršie výsledky pri roky zavedených značkách ako SMK a Most-Híd.

SMK, ktorá vo voľbách kandidovala ako súčasť volebnej strany Maďarská komunitná spolupatričnosť a získala 3,9 percenta hlasov, dosiahla v marcovom prieskume agentúry AKO iba 1,1 percenta. Ešte horšie je na tom Most-Híd, začiatkom vlaňajšieho roka vládna strana. Po dvojpercentnom volebnom výsledku má u AKO už iba 0,8 percenta.

V prieskumoch agentúry Focus dosahujú obe maďarské strany o niečo lepšie výsledky, v prípade SMK to bolo vo februári 3,5 percenta a v prípade Mosta 2,1 percenta.

Agentúry pravidelne zdôrazňujú, že v prieskumoch pracujú s pomerne malou vzorkou respondentov maďarskej národnosti (zhruba 80 až 100 ľudí), a preto môžu byť výsledky maďarských strán menej presné.

SMK, ktorá vyšla z prieskumu najhoršie, hodnotí údaje agentúry AKO skepticky.

„Nerozumieme tomu, že spoločný výsledok maďarských strán je iba 2,3 percenta. To nemôže byť reálne,“ odpísali na otázky Denníka N z centrály strany. „Nemyslíme si, že sa voliči od nás odvrátili, naopak, myslíme si, že po ukončení procesu spájania bude jednotná maďarská strana ešte silnejšia.“

Podľa niektorých odborníkov by Most-Híd a SMK stále mali šancu osloviť aj väčší počet voličov, ak

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maďarská aliancia

Slovensko

Teraz najčítanejšie