Denník N

Covid je biologická zbraň, covid je soplík, covid bude zničený ivermektínom. Dezinfoscéna je úspešná, lebo je flexibilná

Šarlatánsky portál Bádateľ už krátko po príchode covidu pravidelne spochybňoval závažnosť ochorenia, trestné oznámenie ministerstva zdravotníctva stále nemá hmatateľný výsledok.
Šarlatánsky portál Bádateľ už krátko po príchode covidu pravidelne spochybňoval závažnosť ochorenia, trestné oznámenie ministerstva zdravotníctva stále nemá hmatateľný výsledok.

Podľa psychologičky Vladimíry Čavojovej je časť ľudí apriori nastavená na prijímanie príbehov, ktoré budú iné než v takzvanom mainstreame. Bez ohľadu na ich vierohodnosť.

Pred rokom v máji sa slovenským Facebookom šírilo video s prezidentom Tanzánie Johnom Pombem Magufulim. Jeho meno poznal zo Slovákov málokto, dôležitý bol obsah.

Prezident vtedy priniesol údajné dôkazy, že so správami o pandémii covidu-19 niečo nie je v poriadku. Na tlačovej konferencii oznámil, že jeho vedci údajne našli koronavírus aj vo vzorkách od kozy či z papáje.

„Znamená to, že by všetky papáje mali byť v izolácii. Keď si všimnete niečo takéto, tak viete, že s testami sa tu hrá veľmi špinavá hra,“ hovoril prezident Magufuli.

Záznam jeho vystúpenia s českými titulkami mohli vidieť až stovky tisíc Slovákov. Video trafilo do obdobia, keď čoraz viac ľudí začalo pochybovať, či pandémia nie je podvod. Takzvaná prvá vlna sa väčšine Slovákov vyhla a len málokto mal v tom čase s covidom osobnú skúsenosť.

O desať mesiacov neskôr prezident Magufuli zomrel. Podľa niektorých svedectiev podľahol covidu, z ktorého sa predtým vysmieval.

Video bývalého prezidenta Tanzánie sa dostalo aj na stránky dezinformačnej InfoVojny.

Hviezdy InfoVojny

Tento text nie je primárne o prezidentovi Tanzánie, ale skôr o kanáloch, ktoré sa profilujú ako šíritelia podobných sprisahaneckých teórií. Video o koronavíruse v papáji zobralo vážne napríklad dezinformačné rádio InfoVojna.

„Prezident Tanzánie: Našli sme koronavírus v papáji a kozách. Nepanikárme. Politici by túto situáciu mali prestať používať ako agendu,“ písala InfoVojna v titulku.

Internetovému rádiu, ktoré založili odídenci z podobne zameraného Slobodného vysielača, sa počas pandémie opakovane darilo ovládnuť sociálne siete podobným typom obsahu.

Ich produktom sa stala aj košická právnička Adriana Krajníková. Počas jesene InfoVojna pomáhala propagovať Krajníkovej

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Slovensko

Teraz najčítanejšie