Denník N

Európa chystá nové kvóty na utečencov, odpor voči nim slabne

16o-tisíc utečencov by si medzi seba malo povinne rozdeliť 25 z 28 krajín Európskej únie.

Hoci ešte v lete podobný a oveľa menej „štedrý“ plán (40-tisíc ľudí) hlavne pre odpor nových členských krajín, ale napríklad aj Španielska zmietli zo stola, spojený tlak Nemecka a Francúzska a verejnej mienky vydesenej tým, čo sa deje na mori aj železnici v samom strede Únie, ho vrátil do hry.

Je tiež čoraz jasnejšie, že rebélia voči povinným kvótam slabne. Financial Times v článku o tomto trende naznačuje, že najtvrdohlavejším odporcom prerozdelenia utečencov je Slovensko.

Video: Stovky utečencov pustili za Budapešť a tam ich zablokovali.
Autor – Martina Pažitková

Odporcovia už váhajú

„Zatiaľ čo politici na Slovensku hovoria, že naďalej zostávajú v totálnej opozícii voči povinným kvótam na utečencov, predstavitelia z iných krajín váhavo akceptujú, že sú opäť agendou,“ píše Financial Times, pričom pod inými krajinami myslí nové členské štáty.

Postoje štyroch z nich – Slovenska, Česka, Maďarska a Poľska – by mali byť jasnejšie v piatok, po stretnutí V4. Faktom je, že tlak na odporcov kvót rastie.

Aj Guardian upozorňuje, že nálady sa menia. Spomína Litvu či Poľsko, ktoré v kuloároch naznačujú ústup v odmietaní kvót. Poľská premiérka Ewa Kopaczová podľa Financial Times už hovorí skôr o morálnej povinnosti pomáhať ako o ekonomických problémoch svojej krajiny.

Dokonca aj z Budapešti sa ozývajú zmierlivejšie hlasy, hoci premiér Viktor Orbán robí z utečencov hrozbu pre kresťanskú Európu, používa expresívny slovník a prístup jeho vlády k utečencom na budapeštianskej stanici nie je vôbec nápomocný.

„Rozsah migrácie sa zmenil, a tak musíme prehodnotiť situáciu,“ cituje Financial Times nemenovaného maďarského predstaviteľa. Či si však tento postoj osvojí aj premiér, nie je jasné.

Podobne ako maďarský zdroj sa vyjadril aj bližšie nešpecifikovaný český diplomat, ktorý si však myslí, že kvóty nič neriešia, aj keď pripustil, že Česi by na dobrovoľnej báze mohli prijať viac ľudí.

Reportér The Times Bruno Waterfield medzitým na Twitteri uverejnil svoj odhad toho, ako by sa navrhovaných 160-tisíc utečencov mohlo rozdeliť medzi európske krajiny.

Z jeho výpočtov vychádza, že Slovensko by malo prijať 3293 ľudí. Slovensko zatiaľ dobrovoľne prijme 200 sýrskych kresťanov a dočasne ubytuje 500 utečencov v Gabčíkove, aby pomohlo Rakúsku.

Buďme solidárnejší

V pobaltských krajinách médiá ľuďom pripomínajú, že ak chcú solidaritu Európskej únie v prípade ruskej agresie voči Ukrajine, mali by byť solidárni aj oni.

V nových členských krajinách je však verejná mienka stále skôr proti utečencom, hoci posledné tragické prípady, aktivity mimovládnych organizácií aj spontánne akcie občanov, ktorí žiadajú od svojich vlád nejakú formu pomoci pre ľudí na úteku, začínajú mať efekt.

A nielen vo východnej Európe. Množstvo britských občanov, ktorí v médiách a na sociálnych sieťach vyzývali premiéra Davida Camerona, aby nezatváral dvere pred utečencami, napokon prispelo k tomu, že ohlásil, že jeho krajina prijme viac sýrskych utečencov.

Downing Street nepoprela, že Camerona vážne zasiahol osud utopeného sýrskeho chlapčeka.

Video: Takto žijú tisíce utečencov na stanici v Budapešti.
Autor – Martina Pažitková

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Migrácia

Svet

Teraz najčítanejšie