Denník N

Vakcínami zrejme kolektívnu imunitu nedosiahneme, tvrdia po novom vedci. Aj pokles úmrtí je však cesta k normálu

Kanadský premiér Justin Trudeau. Ilustračné foto - tasr/ap
Kanadský premiér Justin Trudeau. Ilustračné foto – tasr/ap

Nové varianty sa šíria rýchlejšie, zaočkovať 60 percent populácie, ako s tým ráta Slovensko, nemusí stačiť.

Ešte minulý rok vedci tvrdili, že na dosiahnutie kolektívnej imunity voči covidu treba zaočkovať 60 až 70 percent populácie. S hranicou 60 percent – teda 3,3 milióna obyvateľov – stále ráta aj slovenské ministerstvo zdravotníctva.

Minimálne na portáli korona.gov.sk uverejňuje, koľkým ľuďom treba ešte pichnúť dve dávky – v piatok to bolo 2 811 866 ľudí.

Mnohí vedci však po novom hovoria, že hranica kolektívnej imunity pred vírusom SARS-CoV-2 je vyššia a len očkovaním ju zrejme nedosiahneme. Americký epidemiológ Anthony Fauci už hovorí, že treba zaočkovať (respektíve musí si prejsť chorobou) 70 až 85 percent populácie.

Keďže v USA tvoria dospelí 76 percent populácie, začína sa hovoriť, že treba rátať aj s očkovaním detí – minimálne stredoškolákov.

Aj bez dosiahnutia kolektívnej imunity však zaočkovanie zraniteľných skupín pomôže výrazne znížiť počet hospitalizovaných a obetí, čo môže znamenať koniec pandémie.

„Ak to zabráni tomu, aby ľudia chodili s covidom do nemocnice, bude to mať veľký efekt,“ povedala podľa Guardianu vo februári Sarah Gilbertová, vedkyňa z Oxfordu, ktorej tím stojí za očkovacou látkou spoločnosti AstraZeneca.

Štúdia v Lancete

To, že ani zaočkovanie veľkej časti populácie nemusí znamenať koniec šírenia vírusu, naznačuje aj nová štúdia britských epidemiológov a matematikov z University of Warwick, ktorá vyšla tento týždeň v Lancete.

„Odhadujeme, že samotné očkovanie je nedostatočné na to, aby dostalo pandémiu pod kontrolu,“ píšu.

Hlavným dôvodom je, že reprodukčné číslo R britského variantu B117, ktorý tvorí jasnú väčšinu prípadov v Británii aj na Slovensku, je vyššie ako koronavírusu, ktorý sme poznali v roku 2020.

Podľa autorov štúdie je R v bežnom stave 4,31 (jeden človek infikuje v priemere 4 ľudí), no keď do toho zarátali premorenosť Británie v januári 2021, kleslo na 3,15 bez žiadnych protiepidemických opatrení.

„Aj pri svojom najoptimistickejšom predpoklade, že vakcína zabráni

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Svet, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie