Denník N

Rok v konflikte. Ako sa Matovičova vláda prepracovala od nástupu ku kríze

Foto N – Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Presne pred rokom, v sobotu 21. marca 2020, prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala Igora Matoviča za premiéra. Tieto dni sa rozhoduje, či ním zostane aj naďalej.

Udalosti počas vlaňajšej soboty 21. marca mali presne stanovený harmonogram. Lídri vznikajúcej štvorkoalície sa mali o jedenástej doobeda stretnúť na Bratislavskom hrade, aby podpísali koaličnú zmluvu.

O štvrť na jednu bol naplánovaný ich spoločný presun do Prezidentského paláca, kde mala mala presne o 13.00 h prezidentka Zuzana Čaputová vymenovať novú vládu premiéra Igora Matoviča (OĽaNO).

Minútovník však hneď na začiatku nabúral nastupujúci premiér, ktorý meškal na podpisovanie koaličnej zmluvy na Bratislavskom hrade. Nakoniec sa posunulo o pol hodiny. „Po tých štyroch mesiacoch od začiatku kampane by sa jeden deň patrilo trošku dlhšie pospať a trošku dlhšie som pospal,“ ospravedlnil sa neskôr.

Táto epizóda bola skôr drobným zakopnutím premiéra, ktorý dáva opakovane najavo, že protokol a dochvíľnosť preňho nie sú dôležité. A to, že to v koalícii nebude od začiatku fungovať hladko, ukázali už rokovania, ktoré podpisu koaličnej zmluvy predchádzali.

Oznámenie o zložení koalície 13. marca 2020. Foto N – Vladimír Šimíček

Prvé hádky už pri skladaní vlády

Dohodu na štvorkoalícii oznámili lídri OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí osem dní predtým, ako bola nová vláda vymenovaná.

V piatok 11. marca večer vyšli pred vchod budovy

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Igor Matovič

Slovensko

Teraz najčítanejšie